Enlaces accesibilidad
Pandèmia

Els contagis per COVID-19 van a l'alça

  • Més de 2.000 contagis en els últims dos dies i el risc de rebrot s'enfila fins als 130 punts, és el doble que la setmana passada
  • Els experts avisen que la pandèmia continuarà creixent i alerten que ja segueix el patró europeu

Per
Pugen els contagis per la covid-19: el doble en una setmana

Els contagis per covid-19 a Catalunya van a l'alça. En els dos últims dies, hi ha hagut més de 2.000 contagis en els últims dos dies, segons informa el Departament de Salut de la Generalitat. Pel que fa als altres indicadors pandèmics, el risc de rebrot s'enfila fins als 130 punts, és el doble que la setmana passada i que no es produïa des de finals d'agost.

La corba epidèmica s'enfila de nou en vertical cap a una possible sisena ona de coronavirus a Catalunya i amb una incidència que creix en l'àrea metropolitana de Barcelona. El risc de rebrot potencial (EPG) ara és gairebé el triple que fa dues setmanes i el doble que fa una setmana.

La velocitat de propagació del virus (Rt) a Catalunya és aquest dilluns d’1,54, una centèsima menys que ahir, és a dir, que cada 100 infectats contagien a una mitjana de 154 persones, per la qual cosa ja hi ha transmissió comunitària.

Segons les dades d'incidència actualitzada aquest dilluns pel Departament de Salut, avui hi ha 376 persones hospitalitzades per covid, nou més que ahir, de les que 90, dues més que la vespra, estan en l'UCI, d'elles 54 intubades i 6 connectades al ECMO (respiració extracorpòria).

La incidència acumulada de casos confirmats per PCR o test d'antígens a 7 dies per cada 100.000 habitants (IA7) és de 52 casos, tres més que aquest diumenge, mentre que la incidència acumulada a 14 dies (IA14) se situa en els 86 casos, quatre punts més.

Des de l'inici de l'epidèmia, han mort per covid oficialment 24.049 persones, una mortalitat que comença a repuntar lleugerament amb 13 defuncions a causa del coronavirus en els últims set dies.

Els experts es resisteixen a parlar de sisena onada

Els experts avisen que la pandèmia continuarà creixent i alerten que ja segueix el patró europeu, però alguns investigadors com el Daniel López-Codina del BIOCOMS, confia que el creixement de la incidència del coronavirus i la pressió hospitalària no arribi a valors molt alts ni com "els anteriors".

López-Codina destaca que segueix sent molt complicat fer pronòstics sobre la Covid-19

Daniel López-Codina: "És recomanable que el certificat covid s'estengui"

Davant aquest augment de contagis sostingut des de fa diverses setmanes, el govern català es podria plantejar en la reunió del Procicat d'aquest dilluns si implanta l'obligatorietat del passaport covid per a entrar en alguns establiments o acudir a esdeveniments amb molts espectadors.

La vacunació segueix estancada

La vacunació segueix sense avançar i el percentatge de població vacunada amb la pauta completa està estancat del 74,6% dels habitants de Catalunya, un 83,7% si es compten només els majors de 12 anys.

A més a més, El departament de Salut comença aquest dilluns a administrar aquesta setmana les dosis de records als vacunats amb Janssen en aquelles persones que fa més de tres mesos que van rebre aquest vaccí. Els centres d'atenció primària (CAP) seran els encarregats de citar el col·lectiu, seguint l'estratègia actual de vacunació, però també es posaran en marxa noves eines a partir de finals de novembre.

Prop de 350.000 persones van rebre el vaccí a Catalunya, que era d'una sola dosi i que segons els estudis que s'han fet, la resposta immunitària disminueix abans que amb altres vacunes a partir els tres mesos. A partir d'ara podran demanar hora per vacunar-se en a través d'una eina operativa que es posarà en marxa els dies vinents.

Per una altra banda, la empresa farmacèutica HIPRA ha anunciat aquest dilluns que començarà la fase II de la seva vacuna, després de que l'Agència del Medicament Espanyola hagi aprovat el seu assaig clínic. es converitrà en la primera vacuna espanyola en aquest punt tan avançat de desenvolupament. A l'estudi participarán una 1.100 voluntaris que hagin rebut dues dosis de Pfizer.

El Ripollès, Les Garrigues i l'Alt Urgell: amb el risc de rebrot més alt

Per comarques, les que tenen avui un risc de rebrot més elevat són el Ripollès (644), els Garrigues (504), l'Alt Urgell (418) i la Garrotxa (358), mentre que només l'Alta Ribarorça (0) i el Solsonès (11), estan en risc. sota menys de 30.

La comarca del Barcelonès, la més poblada, té avui un EPG de 132 punts, cinc més que ahir, una incidència acumulada a 7 dies de 43 casos per cada 100.000 habitants, un més, i una Rt de 1,89, sis centèsimes menys que el dia anterior.

Per municipis, els que estan amb un pitjor EPG són Sant Vicenç dels Horts (870), Olesa de Montserrat (578), Sant Cugat del Vallès (566), Vilafant (483), Pineda de Mar (405), Vilafranca del Penedès (479), Canet de Mar (363), Martorell (324), Manlleu (316), Olot (304) i Manresa (301), i només quatre estan per sota de 30, el llindar de risc baix: Vila-seca (4), Sant Joan Despí (12), Valls (12) i Sant Feliu de Guíxols (28).

Sant Vicenç dels Horts està amb una Rt de 4,44, és a dir s'està quadruplicant la propagació, mentre que altres 11 localitats de més de 20.000 habitants estan per sobre d'una velocitat de transmissió de 3.