Yasmina Reza publica 'Serge', una història ambientada en Auschwitz
- L'escriptora francesa publica 'Serge', novel·la protagonitzada per tres germans jueus que visiten el camp d'extermini
- Reza: "L'essència de la vida mescla la tragèdia i la comèdia i es tracta de buscar un prisma i un angle diferents"
L'escriptora francesa Yasmina Reza torna a sorprendre'ns amb una història colpidora. Amb la seva nova novel·la 'Serge' ens presenta la història de tres germans jueus que visiten el camp d'extermini d'Auschwith.
Argument
Tres germans jueus visiten el camp d'extermini d'Auschwitz. Ells són els protagonistes de la nova novel·la publicada per Anagrama. "Auschwitz és un lloc perfecte per descriure el caràcter guinyolesc del turisme", ha ressaltat Reza en roda de premsa a l'Institut Francès de Barcelona. De fet, dos moments emmarquen la narració. Per una banda, el traspàs de la mare i, per l'altra, una visita al camp d'extermini d'Auschwitz, lloc de pelegrinatge com a espai de memòria, però també una mena de parc d'atraccions pel qual es passegen turistes fent-se selfies.
La família d'aquesta novel·la són els Popper, jueus francesos no practicants d'origen hongarès. Els tres fills, en Serge, la Nana i en Jean, el narrador, es mantenen units tot i les diferències i tensions. La vida no els ha tractat especialment bé, i mentre que la Nana té una sòlida relació de parella, els altres dos tenen una vida sentimental millorable. L'escriptora ha dit que al llibre els personatges estan basats en la seva família, en fragments, elements i tons, però no són exactament ells.
Guinyo al turisme
Reza afirma que en un inici volia escriure sobre el turisme, però aquest llibre es va transformar finalment en la novel·la 'Serge'. "Era impossible escriure sobre el turisme perquè es un tema enorme i no es pot concebre globalment".
Assegura que un lloc com Auschwitz era "perfecte per descriure el caràcter guinyolesc del turisme". Ha posat com a exemple els turistes que visiten el camp d'extermini i després van a fer un cafè tot somrient i potser viatjaran a la ciutat de Cracòvia per celebrar una festa. "Parlem poc de tot això, dels llocs que han perdut la seva naturalesa profunda", ha dit.
Memòria
L'autora ha dit que al llibre qüestiona la paraula memòria. "Els humans tenim dues facultats mentals, una és quan ens ensenyen el que altres han viscut i l'altra, recordar una cosa que hem viscut". Reza ha apuntat que amb la memòria hi ha aquesta confusió entre les dues facultats i "ens fan creure que una persona té la memòria dels fets passats, però no es pot recordar allò que no s'ha viscut personalment amb el cos, els sentits i les emocions".
Al llibre també hi ha comicitat: "L'essència de la vida mescla la tragèdia i la comèdia i es tracta de buscar un prisma i un angle diferents", ha assegurat. Els personatges de les seves novel·les tenen una visió fora l'habitual, ha manifestat. "No són persones tranquil·les, sinó que estan a prop del deliri i de la mala fe". De fet, ha remarcat que la mala fe pot ser divertida i ha afegit que fins ara no ha tingut por d'escriure sobre gent boja. "Entrem cada vegada en un món correcte on tot ha de ser correcte i si això segueix així desgraciadament no podré seguir escrivint perquè ja no tindré personatges".
Amb mirada irònica i personal i reivindicant la frivolitat, l'autora "d'Art", "Babilònia" o "L'alba, el capvespre o la nit", on retratava Sarkozy, toca de nou en aquest llibre temes com el pas del temps, la vellesa, la malaltia o les expectatives vitals.