Les vacunes de Pfizer i Moderna poden provocar falsos positius
- Un estudi de l'Institut de Salut Global alerta que podríem estar sobreestimant els casos d'infeccions
- E el 36% dels vacunats amb Moderna i el 13% de Pfizer poden donar error en els tests
Les vacunes de Pfizer i Moderna causen un increment d'anticossos que poden provocar que hi hagi vacunats que donin positiu sense estar contagiats. És una de les conclusions d’un estudi del ISGlobal, centre impulsat per la Fundació "la Caixa".
La proteïna N
Per saber si una persona vacunada amb Pfizer i Moderna s'ha infectat de covid, s'analitzen els nivells d'anticossos contra proteïnes no incloses en les vacunes, com la N. Sobre aquest procediment, investigadors de l'Institut de Salut Global ha fet un seguiment sobre la producció d'anticossos en personal sanitari. Durant l'estudi ha descobert que en algunes persones, els nivells d'anticossos de la proteïna N, també augmenten com passa amb els de la proteïna S, l’antigen que duu la vacuna.
Falsos positius
Aquesta descoberta suposa que hi hauria falsos positius, perquè segons la investigadora Carlota Dobaño, els anticossos contra la proteïna N no augmenten per la infecció sinó per una reacció. Això passa en el 36% de les persones inoculades amb Moderna i en el 13% de les punxades amb Pfizer. Aquest resultat avalaria que caldria ampliar els anticossos d’anàlisi per no pensar que les vacunes no són efectives.
"Amb l'aparició de noves variants amb potencial per a evadir la immunitat, cobra especial importància el poder mesurar el nombre de persones vacunades que s'infecten", ha explicat Doñabo.
Risc de subestimar l'efectivitat de la vacuna
Aquests resultats són rellevants pel que fa a salut pública, ja que, com s'ha proposat usar la proteïna N en els tests per a detectar infeccions en persones vacunades, això podia resultar que "un percentatge considerable de casos es classificarien falsament com a infeccions asimptomàtiques" i, en conseqüència, se subestimaria l'efectivitat de la vacuna enfront d'infeccions, ha ressaltat Dobaño.
Els autors conclouen així que la proteïna N no és una bona candidata per a detectar fallades vacunals i que el millor és fer servir una combinació de múltiples antígens virals, la qual cosa permetrà una millor avaluació de l'efectivitat de les vacunes.