Enlaces accesibilidad
Tecnologia

L'Ajuntament de Barcelona i la Fundació MWCapital presenten l'ARI II

  • El nou model incorpora prestacions més avançades i millores en la mobilitat
  • El robot ha estat presentat en el marc de l’Smart City Expo World Congress
  • Es destinaran inversions de 125.000 i 150.000 € al projecte en els pròxims tres anys

Per
Presentació de l'ARI II a l'Smart City Expo World Congress
Presentació de l'ARI II a l'Smart City Expo World Congress

L’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Mobile World Capital han presentat durant l’Smart City Expo World Congress el nou model d’Assistent Robòtic Intel·ligent (ARI). Després que el primer model hagi estat testat durant el darrer any a una desena de llars, la nova versió, desenvolupada pel Grup Saltó, es provarà en 100 cases durant a partir de l'any vinent.

L'Ajuntament de Barcelona prova l'ARI II amb cent persones | Maite Boada

Noves prestacions del model ARI II

El nou model del robot incorpora millores en diferents aspectes en comparació amb el seu predecessor. Amb una alçada d’un metre i una amplada de 35 cm, és capaç de desplaçar-se per la casa, evitant objectes, amb una autonomia de 8 hores. També disposa d’una major capacitat d’interacció amb l’usuari, amb reconeixement facial i de veu i una pantalla tàctil interactiva que es pot integrar amb altres aplicacions.

Comparació entre una persona i l'ARI II

Comparació entre una persona i l'ARI II ACN.cat

Proves del model anterior

El germà gran del model presentat aquest any s’ha provat a una desena de llars de persones dependents que viuen soles. Els resultats preliminars mostren que el robot és capaç de millorar la qualitat de vida dels usuaris a través d’incorporar elements d’Intel·ligència Artificial que no interfereixen amb el suport o els serveis que ja reben aquestes persones.

Situació de la gent gran a Barcelona

L’Objectiu principal dels Assistents Robòtics Intel·ligents és ajudar a la gent gran que viu sola. A Barcelona hi ha 90.000 persones majors de 65 anys que viuen soles i es preveu que aquesta xifra augmenti en els pròxims anys. Un 9 % ha manifestat que no volen marxar de casa seva per anar a viure amb familiars o anar a una residència. Per aquest motiu, el robot ARI pot ser de gran utilitat per coordinar-se amb serveis ja existents com el Servei d’Atenció al Domicili o el Servei de Teleassistència Municipal i dotar d'una major independència a aquestes persones.

Inversions en els pròxims anys

La Fundació Mobile World capital ha destinat 125.000 € al desenvolupament del projecte i preveu una inversió igual en els pròxims tres anys. En la mateixa línia, l’Ajuntament de Barcelona ha planificat una inversió de 150.000 € també en els pròxims tres anys. L’objectiu per a les noves versions del projecte és que el robot sigui capaç de detectar situacions d’emergència com caigudes o accidents domèstics o recordar dates d’interès com una visita mèdica.