Enlaces accesibilidad
Procés

Jutgen un diputat de lla CUP per desobediència

  • El diputat de la CUP, Pau Juvillà, declara davant del TSJC
  • Les formacions independentistes organitzen un acte en suport a Juvillà

Per
Jutgen Pau Juvillà per mantenir els llaços grocs a la Paeria durant les eleccions de 2019

El diputat de la CUP i membre de la mesa del Parlament, Pau Juvillà, ha apel·lat aquest dilluns a la defensa "la defensa de les llibertats, dels drets fonamentats" i la defensa del seu "ideari polític" davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que l'investiga per no haver retirat els llaços grocs del seu despatx a l'Ajuntament de Lleida durant la campanya electoral de 2019.

No podíem fer cas d’aquest requeriment perquè lesionava greument els nostres drets ideològics

Davant del jutge i durant la seva declaració final, Juvillà ha assegurat que van mantenir els llaços grocs "per no autocensurar-se" i perquè si no hi hagués estat una vulneració de la seva llibertat ideològica. "Col·lectivament, com s’ha dit vam decidir que no podíem fer cas d’aquest requeriment perquè lesionava greument els nostres drets ideològics, la nostra llibertat política, la nostra llibertat com a col·lectiu".

El que es volia era invisibilitzar una repressió

El membre de la formació cupaire, ha deslligat la simbologia partidista dels llaços grops: "Vam mantenir aquests llaços grocs perquè entenem que el que es volia no era eliminar un símbol partit partidista, sinó el que es volia era invisibilitzar una repressió que l’Estat exerceix de manera constant contra el moviment independentista amb exiliats, presos, inhabilitats.

El també primer membre de la mesa del Parlament és jutjat per desobediència. La causa es va obrir per no retirar els quatre llaços grocs que el partit tenia penjats a les finestres del seu despatx a l'Ajuntament de Lleida durant la campanya de les municipals de 2019. La fiscalia li demana vuit mesos d'inhabilitació i 1.440 euros de multa. El judici ha quedat vist per a sentència.

Acte de suport independentista

Abans d'entrar a declarar, les formacions independentistes s’han reunit aquest dilluns al matí davant TSJC de Catalunya per donar-li suport

En l'acte organitzat per mostrar el suport al membre de la mesa del Parlament, Juvillà ha llegit un manifest en què ha defensat la seva decisió "pressa en assemblea" i que defensa "sense escletxes" de "desobeir ordre injusta parcial i arbitraria i fer-ho de manera col·lectiva pública i pacífica".

Juvillà ha ressaltat que aquest acte desobedient sigui una "palanca de canvi": "Allò important és estar organitzades socialment i de la forma més horitzontalment possible per fer d'un acte desobedient una palanca de canvi".

A l'acte, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha defensat que l'ús del llaç grop no s'utilitza com a "símbol partidista": "El conjunt de la ciutadania sap que no és un signe partidista, és un sign primer de solidaritat i després de respecte democràtic. Amb el llaç groc continuem representant l'aliança de la política i la justícia espanyola van fer amb el 155".

La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha assegurat que es tracta de "repressió política" centrada en la llibertat d'expressió "vulnerada", ha dit, per la Junta electoral. La mateixa assemblea titlla de "procés ofensiu" tots aquests processos que s'han obert des de la Junta Electoral i ha mostrat el seu suport a Juvillà: "Aquí un cop més amb solidaritat d'un electe independentista". Paluzie ha volgut llançar un missatge: "Aquesta repressió no cessa".

Juvillà ha manifestat que és "absurd" i que "no té cap sentit" que se'l condemni per posar llaços grocs en el context d'unes eleccions municipals que el seu partit ni tan sols s'hi presentava. I sempre ha defensat que ell "no ha comès cap delicte".

En aquest sentit, ha assegurat que no contempla que sigui condemnat i que, si això passés, i se li retirés l'escó de diputat, s'hauria de decidir "col·lectivament"" quina és la millor manera de defensar-se.