Enlaces accesibilidad
Perduts en el temps

Mas Roger: la història de dos germans d'ideologies contràries

  • Els germans Miquel i Josep Vidal tenien pensaments ben diferents però una història en comú al Mas Roger
  • La finca va convertir-se en un punt cultural important al Priorat amb anècdotes i detalls intrigants
  • Pots veure el programa a RTVE Play

Per
Perduts en el temps - Un oasi de cultura

A inicis de segle XX, el Mas Roger, ubicat al Priorat, va passar a mans de la família Vidal Llecha. La Guerra Civil va determinar el destí de la finca. Josep, republicà, va haver d'exiliar-se mentre que en Miquel, d'ideologia conservadora, va encarregar-se de la gestió del mas.

Farmacèutic de professió, en Miquel tenia un laboratori amb un munt de medicaments en una habitació de la casa. Tanmateix, la seva passió era la història, i és per això que a la finca hi ha una biblioteca on hi tenia més de 5.000 exemplars que parlaven sobre la matèria. El seu amor pel patrimoni històric el va portar a renovar la capella del mas i algunes parròquies de la zona.

En Josep va tornar a Catalunya als anys cinquanta. El Roger era com la seva residència d'estiueig. Quan en Miquel va morir el 1968, va fer-se'n càrrec del mas, on acollia gent que volia viure en comunitat i cultivar les terres del conjunt monumental. Durant algunes temporades, en aquest espai també hi van viure personalitats de l'època com l'escultor Climent Olm, el dibuixant de còmics Picanyol Pepe Begonza, el primer objector de consciència al servei militar de caràcter polític a Espanya.

El Mas Roger

El Mas Roger RTVE Catalunya

L'herència

Quan va morir Josep Vidal, la seva dona i altres persones com Pepe Begonza van crear l'Associació Josep Vidal i Llecha, per recordar la seva figura i els seus ideals, i el Memorial per la pau "Josep Vidal i Llecha", que premia i dona suport a persones dedicades a la defensa i el foment de la pau, al desarmament i a l'ecologia. Valors molt associats als atributs que definien la persona original, culta i pacifista que era Josep.

En Miquel i en Josep, cadascun a la seva manera, van influir en el seu entorn. Tot i que van tenir dues formes de pensar ben oposades, la seva relació era magnífica i això els va permetre crear un oasi de cultura en perfecta harmonia amb el paisatge. El Mas Roger de Cabassers encara s'aixeca com un gran monument dedicat a una visió humanista d'entendre i gaudir del món.

Un oasi de cultura

Un oasi de cultura RTVE Catalunya

Una gran finca de producció de vi

El conjunt monumental, actualment en desús, està situat en una finca que ocupa més de cent hectàrees de boscos i camps al Barranc de Cavaloca. L'espai existeix des de 1460 i l'edifici més important sempre ha sigut el Mas de Dalt. A inicis dels anys cinquanta de segle XX, Miquel Vidal i Llecha el va ampliar i el va fer més senyorial, fins a convertir-lo en una gran finca de producció amb la construcció d'un celler de vi anomenat Cavaloca. A més, va potenciar el cultiu de l'olivera i el dels fruits secs. Durant la postguerra, el Mas Roger tenia molta activitat i va donar feina a molts habitants de Cabassers.