Enlaces accesibilidad
25N

Un dia a l'any per conscienciar de la violència diària contra les dones

  • El 25N és el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Contra les Dones
  • Parlem amb dones que han fet el pas de denunciar els seus agressors i posem el focus en la violència vicària
  • RTVE ha posat en marxa enguany la campanya "Contra el maltracte, tots hem de donar la cara" per acabar amb la violència contra les dones

Per
Moltes dones no denuncien el seu agressor per por, perquè pensen que perjudicaran els fills o per falta de recursos
Moltes dones no denuncien el seu agressor per por, perquè pensen que perjudicaran els fills o per falta de recursos

La violència contra la dona és una de les violacions dels drets humans més exteses, més continuades en el temps i que deixen seqüeles més demolidores per al salut. A Catalunya, vuit dones han estat assessinades per la seva parella, ex-parella o d'altres familiars pel sol fet de ser dona. Però l'assassinat és la punta de l'iceberg de les agressions de gènere que pateixen dones i nenes. Fins al setembre, els mossos han compatibilitzat 804 denúncies per violació 1.451 per abusos sexuals. En total, han rebut més d'11.000 denúncies per violència masclista fins a l'octubre durant aquest 2021.

El Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència envers les Dones té com a objectiu acabar amb tots els tipus de violència masclista contra la dona, des de l'assassinat a la mutilació genital, el maltractament físic i psicològic o les violacions i abusos sexuals que tenen lloc en tots els àmbits socials, tant de la intimitat familiar i les relacions de parella, com del món escolar, del treball o els espais d'oci.

L'Organització Nacions Unides denuncia que 1 de cada 3 dones patiran agressions masclistes durant la seva vida. Considera la violència contra la dona un problema global molt greu que necessita de solucions urgents. Són molts els països del món on les dones ni tan sols coneixen el seu dret a ser tractades des del respecte i la igualtat.

Violència vicària

Aquest any, la societat espanyola s'ha vist colpejada per una forma de violència masclista perversa que busca fer mal la dona a través de l'agressió als fills. És la violència vicària de què han estat víctimes les germanes Anna i Olivia a l'illa de Tenerife i Leo a Barcelona, tots tres nens assassinats pel seu pare. Són els casos més extrems, quan el pare mata els infants per causar un dolor irreparable a la mare. Però la violència vicària també s'expressa quan l'home desacredita la dona davant els fills per boicotejar el vincle afectiu entre ells. Al programa En Línia, la Maria va denunciar el seu exmarit per aquest tipus d'agressió.

Les campanyes: què ha fallat?

Des de fa un temps els homes s'han sumat a les campanyes contra la violència masclista dirigides als maltractadors, cosa que abans no era habitual. Les institucions també fa un temps dissenyen campanyes per animar les dones a denunciar a la policia els seus agressors. La por a la possibilitat d'haver de separar-se dels fills o la falta de recursos econòmics són algunes de les causes per les quals les dones decideixen continuar sotmeses a la violència masclista. Per a les administracions públiques ha estat sorprenent el poc efecte d'aquestes crides en comparació amb el que ha aconseguit un programa de televisió. Arrel de la denúncia de la Rocío Carrasco, filla de la cantant Rocío Jurado, van augmentar molt les denúncies per violència de gènere. Per això també és important que les víctimes de maltractament denunciïn públicament aquests fets, perquè moltes altres dones s'hi poden reflexar. En Línia va analitzar aquest fenomen amb l'advocada Carla Vall i amb l'Elisabeth que va acabar denunciant per maltractament la seva exparella.

A En Línia parlem de l'augment dels casos de violència masclista

Dir prou i trucar

Molts assetjadors queden impunes. El maltractament contra les dones, sigui del tipus que sigui, pot deixar seqüeles irreversibles en la seva salut física o mental.  Denunciar l'agressor és el primer pas, però no pas l'últim i definitiu d'un procés en el qual les dones necessiten suport i acompanyament. La Generalitat de Catalunya té un servei d'atenció permanent contra la violència masclista, gratuït i confidencial que funciona tots els dies de l'any, durant les 24 hores del dia. El telèfon és el 900 900 120. A més a més, el passat mes d'abril es va habilitar un canal de WhatsApp gestionat pels Mossos d’Esquadra per informar i assessorar la víctima o potencial víctima de violència masclista. El número és el 601 00 11 22.

Telèfon gratuït contra la violència masclista

Telèfon gratuït contra la violència masclista rtve

El Ministeri d'Igualtat, per mitjà de la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere, també dona un servei telefònic d'informació, d'assessorament jurídic i d'atenció psicosocial immediata per personal especialitzat en totes les formes de violència contra les dones. És el número telefònic de marcació abreujada 016; per WhatsApp és el número 600 000 016 i per correu electrònic: 016-online@igualdad.gob.es.

I després de la denúncia, què?

Cada cop hi ha més recursos per tornar a viure sense por. Un dels més coneguts són les cases d'acollida. Permeten encarar una nova situació perquè les dones maltractades mirin cap a una nou futur per a elles i els seus fills. El centre integral de recursos per a dones en l'antiga fàbrica Ciba de Santa Coloma de Gramanet n'és un exemple. Aquí aconsegueixen tenir una nova vida i fan també de mediadores, ajuden a altres dones que pateixen el que elles han patit.

Us expliquem la histròria de dues dones que han aconseguit sortir d'una situació de violència de gènere gràcies a l'ajuda de les professionals de la CIBA, un centre públic que ha posat en marxa l'ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.