Enlaces accesibilidad
Procés

Romeva declara per les subvencions i contractes d'Exteriors

  • La jutgessa sospita que van servir per promocionar el procés independentista a l'estranger
  • La plana major d'Esquerra dona suport a l’exconseller a la Ciutat de la Justícia

Per
Romeva es desvincula del control de les subvencions d'Exteriors

L'exconseller Raül Romeva ha declarat al jutjat d'instrucció 18 de Barcelona, que l'investiga juntament amb una desena d'ex-alts càrrecs del departament d'Exteriors per presumpta malversació de fons públics en la internacionalització del procés.

Romeva defensa que els informes tècnics avalaven les subvencions

Durant la seva declaració davant la jutge, l'exconseller d'Exteriors ha defensat que la subvenció de 40.000 euros que es va adjudicar sense concurs a una plataforma d'entitats catalanistes estava avalat pels informes de la Intervenció General i es va limitar a signar.

Concretament, ha puntualitzat que no va veure cap factura ni document relacionat amb l'adjudicació a FOCIR. La defensa de l'exconseller ha insistit que l'expedient compta amb una memòria d'activitats de l'any 2016 que detalla el destí final dels fons.

L’exsecretari general d'Exteriors Aleix Villatoro -director del Consell Català de l'Esport des del mes de juny-, s'ha acollit al seu dret a no declarar al·legant que està a l'espera d'una resolució judicial que concerneix aquest procés.

S’investiguen els contractes i les subvencions d’Exteriors

La causa investiga una desena d'excàrrecs del Govern responsable de l'acció exterior de la Generalitat entre els anys 2011 i 2017. L'origen de la causa és un informe que el Tribunal de Comptes va remetre a la fiscalia apreciant indicis de delicte en diversos contractes i subvencions del departament d'exteriors i el Diplocat.

La fiscalia creu que en alguns casos es van formalitzar sense justificar o sense concurrència pública amb l'objectiu d'impulsar internacionalment el procés independentista.

La defensa confia en l’arxivament de la causa

La jutgessa investiga una desena de contractes per un import global que s'acostaria al milió d'euros. Entre ells hi ha una subvenció de 40.000 euros atribuïda a Raül Romeva i que aquest ha defensat durant la seva declaració. El seu advocat Andreu Van Den Eynde, ha detallat en declaracions a Ràdio 4 que en cap cas va participar en el procés i confia en l'arxivament de la causa.

La causa investiga també a l'exsecretari general del Diplocat, Albert Royo, i al secretari del Govern, Víctor Culell, entre altres ex-alts càrrecs. Romeva ha arribat a la Ciutat de la Justícia a les 10 del matí. Mitja hora abans, l’ha acompanyat una delegació d'ERC encapçalada Oriol Junqueras, Marta Vilalta, el conseller González Cambray i Natàlia Garriga i membres del Parlament.