Enlaces accesibilidad
Violència envers les dones

Les agressions sexuals ateses a l'Hospital Clínic doblen les de l'any passat

  • Des de principis d'any han arribat a urgències 368 persones, un 41,5% més que el mateix període de l'any passat.
  • La meitat de les víctimes van ser menors de 25 anys i els professionals estan preocupats per la poca intenció de denunciar de les menors d'edat

Per
Les agressions ateses al Clínic doblen les de l'any passat

Les agressions sexuals ateses a les urgències de l'Hospital Clínic, el de referència en aquests tipus de violència, són gairebé el doble respecte l'any passat. La meitat de les víctimes van ser menors de 25 anys i 1 de cada 2 violacions es va produir al domicili. En 3 de cada 10 hi ha indicis de submissió química. Als professionals els preocupa la poca intenció de denunciar que tenen les víctimes menors d'edat.

L'Hospital Clínic de Barcelona ha fet públiques aquest divendres les xifres d'agressions sexuals ateses en Urgències enguany.

Les dades presentades aquest divendres pertanyen al període de temps de l'1 de gener al 31 d'octubre d'enguany. Durant el primer semestre de 2022 es publicarà un informe més extens amb les dades de tot 2021.

Agressions sexuals ateses durant els últims 5 anys

Agressions sexuals ateses durant els últims 5 anys

L'informe presentat en roda de premsa mostra, entre altres, les següents dades:

  • Des de principis d'any han arribat a urgències 368 persones, un 41,5% més que el mateix període de l'any passat.
  • El 49,2% de les agressions van ser a menors de 25 anys. Una de cada dos.
  • El 65,2% de les dones van ser violades (vaginal, anal, bucal).
  • El 41,5%, la major part, de les persones agredides arriba a Urgències per iniciativa pròpia i el 25,2% de les persones agredides arriba a Urgències amb acompanyament policial.
  • El 65,2% de les dones van ser violades (vaginal, anal, bucal).
  • El 58% de les agressions a dones es van produir en un domicili
  • El 7,78% de les dones van ser agredides per la seva parella, exparella o marit. L'any passat era el 9,7%.
  • El 17% de les agressions a dones les van cometre més d'un agressor.
  • El 55% de les agressions en les quals se sospita submissió química es van cometre a menors de 25 anys.
  • El 60% de les dones agredides presenta intenció de denunciar.
  • El 43% de les noies que venen més tard de 72 hores tenien menys de 25 anys. I el 90% havien estat violades. I el 21,4% havien estat agredides per grup.

Model d'atenció del Clínic

L'atenció dels casos d'agressió sexual que arriben al Clínic es realitza seguint el model Clínic d'atenció integral a la violència sexual. Un model d'atenció en la urgència i en el seguiment en el qual participa un equip multidisciplinari amb diferents professionals i nivells assistencials. El programa garanteix la posada en el centre de la víctima, oferint l'acompanyament, respecte a les decisions i evitant la revictimització secundària. Paral·lelament, el Clínic continua amb el seu programa de seguiment de malalties infeccioses després d'una agressió sexual i el Programa de seguiment de Prevenció i Intervenció de les seqüeles psíquiques en dones sexualment agredides.

Augment de casos després de la fi del toc de queda

Augment de casos després de la fi del toc de queda

La Dra. Lluïsa Garcia Esteve, psiquiatra i presidenta de la Comissió de violència intrafamiliar i de gènere ressalta que "per molt estranya i inversemblant que hagi estat la situació de violència que han viscut no han d'avergonyir-se i ni han de culpabilitzar-se de res! Han de saber que aquest coneixement de les diferents realitats ens facilita la capacitat d'oferir la resposta sanitària més adequada a la seva situació".

Dones agredides per edats

Dones agredides per edats

Per part seva, Teresa Echeverría, infermera assessora i membre de la Comissió de violència intrafamiliar i de gènere sosté que "seguim amb el model integral d'atenció a la violència sexual que inclou: l'assistència urgent i el programa de seguiment de malalties infeccioses i de seguiment de recuperació de seqüeles psíquiques. La violència provoca malaltia a curt i llarg termini".