Enlaces accesibilidad
En Línia

L'esport millora la salut instestinal tant com una bona dieta

  • Fer exercici té beneficis sobre la microbiota i l’equilibri emocional
  • El sedentarisme mata 5 milions de persones al món l’any segons l’OMS
  • L’especialista en medicina integrativa Xevi Verdaguer explica com l’esport millora les defenses del cos a En Línia

Por
En Línia - L'esport és positiu per l'intestí i el cervell

De tots és sabut que l'esport és saludable. Més enllà de fer exercici per desenvolupar la musculatura o aprimar-se, cada cop són més coneguts els efectes positius que l'activitat física habitual té sobre la prevenció de malalties i la salut mental. L'expert en psiconeuroimmunologia Xevi Verdaguer, conegut pels seus estudis sobre la relació de la microbiota intestinal amb les emocions i els trastorns neurològics, diu que l'activitat física és tan important com escollir aliments de proximitat sense processar per a l'equilibri intestinal i el sistema nerviós.

L'esport augmenta les nostres defenses, alleugera el dolor i és bon aliat contra la depressió o l'ansietat. També estabilitza els nivells de sucre en la sang i disminueix el risc de patir malalties cardiovasculars, metabòliques o càncer. Té efectes positius en el nostre estat d'ànim i psicològic. També és un bon tractament per alentir les malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer o el Parkinson, preveu l'envelliment de les cèl·lules nervioses i afavoreix la neuroplasticitat del cervell i la seva capacitat per autoregenerar-se i de crear noves connexions sinàptiques.

Ment sana in corpore sano

Durant l'exercici, cos i ment van de la mà. Després d'un entrenament, a més d'aconseguir un bon estat físic, el cervell produeix més neurotransmissors com les endorfines, la dopamina o l'adrenalina, que potencien les funcions cognitives com la memòria, la concentració i l'aprenentatge. L'activitat d'aquestes substàncies químiques també generen una sensació de plaer i benestar que millora l'equilibri emocional, tal.com explica el periodista científic Luís Quevedo a 'Menja't el món'.

Segons l'Organització Mundial de la Salut, l'exercici podria evitar fins a 5 milions de morts l'any a tot el món si la població fos més activa, el sedentarisme és el quart factor de risc més important de mortalitat. L'exercici és bo a qualsevol edat, però sempre s'ha de fer amb assessorament professional. L'OMS recomana almenys entre 150 i 300 minuts d'activitat aeròbica la setmana per als adults i uns 60 minuts per als nens i adolescents.