Enlaces accesibilidad
Nevada abundant i primerenca

Molta neu, torb, vent i fred extrem al novembre al Pirineu

Per
Nevada a Bossòst (Vall d'Aran), imatge d'Anna Forment
Nevada a Bossòst (Vall d'Aran), imatge d'Anna Forment

Tothom en parla de la gran nevada que ha caigut al Pirineu aquest cap de setmana, tant per la seva intensitat com per l’extensió que ha tingut durant les últimes hores, ja que ha arribat en moltes valls. Allà on s’ha vist nevar és habitual que ho faci, però no ara novembre, ja que aquest tipus de nevades acostumen a donar-se durant el tram final de l’hivern. Així doncs, ha estat una nevada molt abundant i primerenca.

Pel que fa a gruixos, sumant els que ja va deixar la nevada de la setmana passada, actualment trobem fins a 50 cm a cotes mitjanes del Pirineu i Prepirineu, i entre 50 i 70 cm als cims de la cara nord de la serralada. A les valls trobem gruixos de 2 cm a Bagà, 3 a la Pobla de Lillet, 4 cm a la Seu d’Urgell o a Das, 6 a Puigcerdà, 9 cm de Sort o 12 a Esterri d’Àneu. A Vielha s’ha mesurat un gruix de 27 cm durant les últimes hores.

Fred extrem, ventades i torb al Pirineu

Ha estat un cap de setmana i una matinada de fred extrem al Pirineu. Durant tot el diumenge, la temperatura va quedar sota zero a cotes mitjanes d’uns 1.500 metres, i a cims (2.400 m) no van pujar dels -10 ºC. Diversos observatoris meteorològics d’alta muntanya registrar la temperatura màxima més baixa en un mes de novembre. Aquest matí ens hem llevat de -13 ºC a alta muntanya, glaçades extenses a l'interior i en àrees del prelitoral i, puntualment, a la costa.

Un altre element a destacat de les últimes hores són les ventades destacables als cims del Pirineu i Prepirineu, on les ratxes de vent superen els 120 km/h. Això afavoreix que es produeixi el torb, un fenomen que aixeca la neu i redueix dràsticament la visibilitat. Tot plegat comporta sensacions tèrmiques extremes, de fins a -30 ºC.

Cops màxims de vent aquest dilluns 29 (fins les 12 hores)

El fort vent també bufa a l’Ebre i a l’Empordà, a cops de 80/100 km/h. A la Costa Brava provoca onades superiors als 4 metres d’alçada, i mar endins s’apropen al 6 metres.

El "Jet Stream", clau de la nevada

La causa d'aquesta primera gran nevada de la temporada al Pirineu la trobem en el corrent en jet o "Jet Stream". Es tracta d'un passadís d’aire molt però que molt fort on s’assoleixen ratxes superiors als 200/400 km/h. Un canal de vents que amb recorregut marítim, sobre l'Àtlàntic, on s'ha anat caregant de molta humitat i ha acabat impactant sobre els Pirineus, deixant aquesta considerable nevada. Fruit del vent tan fort, ha saltat a la cara sud.

Aquest corrent en jet no només és favorable per tenir grans nevades al Pirineu, si no també és un fenomen molt favorable pels avions que aprofiten aquest riu de forts vents per estalviar combustible i fer el trajecte amb menys temps, sempre i quan el vent els hi bufi per la cua. Per exemple, un vol entre Amsterdam i Barcelona acostuma a fer amb una mica més de dues hores, mentre que ahir el mateix vol entre aquestes dues ciutats va trigar només una hora i mitja, gràcies al fort corrent en jet.