Enlaces accesibilidad
IPC

La inflació arriba al 5'6% i obliga a revalorar les pensions fins al 2,5%

  • L'IPC avançat de novembre se situa en el nivell més alt en tres dècades
  • El Govern haurà de compensar els pensionistes amb una paga extra al gener perquè la previsió era del 0'9%

Per
Les pensions es revaloraran al gener només la meitat que la inflació

Un IPC avançat de novembre s’enfila fins al 5,6%. De confirmar-se, deixarà en un 2'5% l'augment de les pensions per aquest 2021. Això obligarà el Govern a compensar els pensionistes, ja que van tenir un increment de només el 0'9%. L'executiu ho farà amb una paga extra al gener.

Els preus més alts en tres dècades

L'Índex de Preus de Consum continua creixent a un ritme rècord. L’encariment de l’energia, la crisi de subministraments i la caiguda de preus provocada per la pandèmia l'any passat han empès la inflació fins al 5,6% interanual. Són dues dècimes més que l'octubre, però la taxa és ja la més alta des del setembre de 1992.

De nou, l'increment ve impulsat per l'alça en el preu dels carburants, l'electricitat i els aliments. Pel que fa a la taxa d'inflació subjacent –no té en compte els productes energètics i els aliments no elaborats-, al novembre ha augmentat un 1,7%, tres dècimes més respecte a la variació registrada a l'octubre.

Revaloració

Davant d'un IPC en màxims històrics des del govern central ja han fet una crida a la calma. La ministra de Treball i vicepresidenta segona, Yolanda Díaz assegura que l'alta inflació és conjuntural, i el governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, situa en el segon semestre de l'any vinent la seva normalització.

Malgrat tot, el repunt obligarà a revalorar les pensions contributives el 2022 fins al 2,5%. La nova fórmula de revaloració recollida en el projecte de llei de reforma de les pensions en la qual es té en compte l'IPC interanual mitjana de dotze mesos (de desembre de l'any anterior a novembre de l'exercici en vigor).

En canvi, les pensions mínimes i no contributives augmentaran un 3%. El ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá ha estimat l’impacte per les arques de l’Estat en uns 2.000 milions d’euros que es pagarà a la paga complementaria de gener. Escrivà ha restat importància a l’increment, perquè assegura que l’economia està funcionant millor del que estava previst i la recaptació també és més positiva.