Enlaces accesibilidad
Reserves hídriques

L'estat dels embassaments, després de les últimes pluges

  • Si comparem l'estat dels embassaments entre abans i després de les pluges, les reserves són les mateixes, del 63%, però trobem matisos
  • La millor garantia de reserves hídriques és la gran quantitat de neu que hi ha al Pirineu i Prepirineu

Per
Comparativa de l'estat de l'embassament de Sau entre el 17 d'octubre i el 21 de novembre (Emili Vilamala)
Comparativa de l'estat de l'embassament de Sau entre el 17 d'octubre i el 21 de novembre (Emili Vilamala)

Ja han passat uns dies des de la llevantada que vam viure la setmana passada, i que va deixar una regada general arreu del territori i quantitats de pluja molt abundants a les comarques de l'Ebre. Ara bé, els embassaments han notat aquesta aportació d'aigua a les conques internes de Catalunya? A gran escala i tenint en compte la mitjana de tots els embassaments, segons dades de l'ACA, no hi ha hagut cap variació. Actualment (29 de novembre) les reserves es troben al 63%, igual que abans a l'episodi de pluges (19 de novembre).

La resposta podria estar en el fet que gran part de l'aigua que va caure va ser drenada sobre un terreny molt sec, a conseqüència de la sequera que arrosseguen àmplies zones del territori. Per tant, molta de l'aigua va ser drenada i va servir per recarregar hídricament al subsol. Molt poca aigua, doncs, ha estat canalitzada fins als pantans. Tot i això, alguns dels embassaments, ni que sigui de forma testimonial, sí que han incrementat les seves reserves.

És el cas de l'embassament de Sau que ha passat del 52 al 56%, per tant, 4 punts més que abans del temporal. El de Boadella a l'Alt Empordà, també ha crescut uns efímers 2 punts, del 39 al 41%. Malgrat les pluges, tots dos embassaments segueixen al voltant o per sota de la meitat de la seva capacitat. El de la Baells es manté estable en un 65%. Cap al sud, les variacions han estat ben modestes, és el cas del pantà de Riudecanyes i el de Siurana en un 22 i 35% respectivament. Les pluges dels últims dies han acabat omplint el pantà de Foix que es troba al límit de la seva capacitat, al 100%.

Finalment, les conques que depenen de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, trobem el de Riba-Roja d'Ebre i Camarasa que es mantenen estable o una mica més buits, o d'Oliana on les seves reserves hídriques han crescut del 37 al 45%. La pluja dels últims dies ha estat clau, però també la neu que es va desfent. I és que malgrat els pocs canvis que trobem en l'estat dels embassaments, cal tenir en compte la gran quantitat de neu que ha caigut al Pirineu i Prepirineu, garantia de reserva hídrica que notarem de cara a la primavera amb el desglaç.