La variant òmicron fa saltar pels aires les bones previsions de la pandèmia
- Confirmat a Madrid el primer cas de la variant a Espanya
- Els experts demanen "calma" mentre s'estudia la seva evolució
- Salut diu que és "qüestió de dies" que arribi a Catalunya
La nova variant òmicron detectada a sud-africa aquests últims dies ha causat molta incertesa sobre el futur de l'evolució de la pandèmia. Aquest dilluns, el Servei de Microbiologia de l'Hospital Gregorio Marañon de Madrid ha confirmat un primer cas a Espanya. Es tracta d'un viatger procedent de Sud-àfrica que es troba en bon estat de salut.
A Catalunya encara no hi ha constància de cap cas de contagi de coronavirus, però el Departament de Salut, no té cap dubte que tard o d'hora arribarà. Mentrestant, la comissió delegada del Govern per la covid es reunirà aquest dilluns a la tarda per decidir quan es reprèn l'obligatorietat de presentar el passaport COVID a la restauració, gimnasos i residències després de la seva suspensió per l'allau de peticions divendres passat.
Prop de 150 viatgers intenten tornar a Espanya després d'haver quedat atrapats a Sud-àfrica i els països veïns a causa de les restriccions internacionals que s'han aplicat per la detecció de la variant òmicron. De moment, el Ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, ha confirmat a Televisió Espanyola que si els vols previstos per aquests viatgers són insuficients, es buscaran alternatives.
El govern espanyol ha establert 10 dies de quarantena obligatòria als viatgers que arribin de set països del sud d'Àfrica per la variant de coronavirus òmicron. La mesura afecta les persones provinents de Sud-àfrica, Moçambic, Zimbàbue, Namíbia, Botswana, Lesotho i Swazilàndia. L'ordre, publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) d'aquest dilluns, ha entrat en vigor aquesta matinada per un període inicial de 14 dies.
La quarantena es podrà reduir si al setè dia la persona dona negatiu en una prova de covid-19. Els passatgers en trànsit que siguin residents o titulars de visats de llarga durada de països de la Unió Europea o associats queden exceptuats així com el personal aeronàutic.
Els experts demanen "calma"
Els experts sobre el coronavirus demanen calma i prudència davant l'aparició d'aquesta nova variant, com el catedràtic de farmacoepidemiologia de la Universitat d'Oxford, Daniel Prieto Alhambra: "Ens hem de preocupar, sense entrar en pànic".
En una entrevista al 'Cafè d'idees', Prieto ha assegurat que la variant òmicron ha fet una mutació molt ràpida i ha assegurat que veu "evident" que apareixes una variant procedent de l'Àfrica si no es vacunava en aquells països:
Aquest catedràtic a més afirma que serà molt complicat arribat a una immunitat global: "Aquest virus no ens el traurem de sobre, no hi ha forma d'aconseguir immunitat de ramat".
En la mateixa línia, Àlex Arenas, doctor en física de la Universitat Rovira i Virgili, demana calma i temps davant la variant òmicron, per a poder-la estudiar. A més, assegura que "caldria alguna mesura més" per controlar el "creixement sostingut" de les dades, ja que el semàfor està en risc alt: "És un no parar".
A l'espera del passi COVID
El Govern dirà aquesta tarda de dilluns quan tornarà a entrar en funcionament aquest passaport per accedir a l'interior de bars i restaurants, als gimnasos i a les residències de gent gran. Sobre l'aplicació aquesta mesura, Arenas destaca que hi ha manca de comunicació entre l'administració i els restauradors per a l'aplicació del passaport covid. Si aquest certificat es demana a l'interior, rebutja que sigui una bona opció des del punt de vista epidemiològic: "No té ni cap ni peus".
Els indicadors segueixen empitjorant
El risc de rebrot supera els 300 punts per primera vegada des del 18 d'agost, mentre que l'Rt es manté. Els ingressos hospitalaris s'han duplicat en només dues setmanes. Aquest dimarts hi ha 660 persones ingressades i 141 a l'UCI. Els contagis segueixen pujant i comencen a saturar els ambulatoris.
Pel que fa a la vacunació, a conseqüència de la posada en marxa de l'aplicació d'aquest certificat covid, està creixent el percentatge de vacunats al nostre país. Segons l'últim balanç de Salut, s'han administrat més de 6.000 dosis en les últimes 24 hores. D'aquesta manera, el 75 % de la població de Catalunya, és a dir, tres de cada quatre, ja té la pauta completa, mentre que el 76,3 % ha rebut la primera punxada.