Vergara-Alert: "L'òmicron és més transmissible perquè desplaça la delta"
- La investigadora dona per descomptat que la variant òmicron ha arribat a Catalunya
- Vergara-Alert diu que les vacunes disponibles podrien ser menys efectives davant la nova variant
- Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4
La investigadora Júlia Vergara Alert explica que es creu que la variant òmicron és més transmissible que la més predominant actualment al nostre territori, que és la variant delta. I ho és perquè tot apunta al fet que "està desplaçant" a aquesta variant predominant a casa nostra.
Ho ha dit en una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga. En una conversa amb Toni Aira i Montserrat Nebrera, parla sobre aquesta nova variant, els reptes que planteja i com afectarà les nostres festes nadalenques.
Què sabem d'òmicron?
La investigadora diu que es reuneixen setmanalment amb l'OMS, especialment per temes relacionats amb la investigació. Cada vegada que hi ha una nova variant es fa una reunió d'emergència, com és el cas d'aquesta darrera setmana.
Sobre què sabem d'òmicron, diu que presenta més de 30 mutacions a la proteïna Spike, la més exterior. "És normal que així sigui, ja que és la més exposada a les mutacions", diu l'experta. En aquest sentit, diu que ara cal veure "què significa", ja que el fet que el virus muta ja és conegut des de sempre.
Un dels grans dubtes és el de la transmissibilitat. En aquest sentit, diu que com més pot passar d'hoste a hoste, com més salts pot fer el virus, li donem més oportunitats de mutar. "Si és més transmissible, el virus té més capacitat de mutació", defensa la investigadora.
Aquestes mutacions s'expliquen perquè el virus, quan es replica, fa errors. Vergara-Alert explica que aquests errors poden ser perjudicials per al virus i pot acabar morint o, per la contra, es pot adaptar i transmetre millor.
La variant ha arribat a Catalunya
L'especialista dona per descomptat que la variant òmicron del coronavirus ha arribat a Catalunya. "Possiblement", diu Vergara-Alert. Per això, explica que no creuen que tancar fronteres sigui "la millor de les solucions" d'avant l'arribada d'aquesta nova variant.
Les vacunes contra l'òmicron
Les vacunes actuals són efectives davant de la nova variant? Aquesta òmicron pot escapar dels seus efectes? La investigadora argumenta que, segons els primers resultats, podrien ser menys efectives davant d'aquesta nova mutació, com ja ha passat amb altres variants. "Baixa una mica aquesta eficàcia", ha reconegut.
Tot i això, destaca que confien en el fet que el sistema immunitari pugui respondre davant d'aquestes mutacions. Concretament, es refereix a la resposta cel·lular, que és la que ajuda especialment a combatre la malaltia de forma greu. "Tot i que els anticossos no acaben de neutralitzar els virus i ens podem infectar, aquesta resposta és més conservada, i sí que el reconeixerà", ha dit amb cert optimisme.
La nomenclatura dels virus
La viròloga Júlia Vergara-Alert no veu amb mals ulls anomenar les variants en funció del lloc on s'ha aïllat el virus. "No em desagrada. No m'ho prenc com assenyalar", ha dit preguntada sobre si això pot assenyalar a determinants territoris o si pot estigmatitzar. Reconeix que hi ha un debat al respecte, però recorda que s'ha fet en altres ocasions, com en el cas de l'Ebola i altres grans virus.
Què hem de fer per Nadal?
A poques setmanes de les festes nadalenques, Vergara-Alert recorda que calen certes mesures per aturar el virus i aquesta nova variant. Insisteix en el fet que són necessaris diversos filtres perquè la Covid-19 no es pugui escapar tant, fent el símil amb el formatge suís. "Si podem fer un test abans de reunir-nos, millor. Però és una imatge d'aquell moment", recorda.