Enlaces accesibilidad
Nadal

Els mercats comencen a bullir per les compres de Nadal

  • Entre els productes més demandats, el peix i el marisc fresc s’encarirà fins un 18% i la pinya serà un 10% més barata
  • Entre els productes que pugen destaca el raïm, s'encarirà entre un 20% i un 30% per les males collites

Per
Peix, marisc i el raïm, el que més s'encareix aquest Nadal

Els mercats ja estan notant una major afluència de gent a una setmana de Nadal. Els majoristes de Mercabarna preveuen vendre un 10% més que el desembre passat i tornar a les xifres prepandèmia. Enguany la pujada del preu de l'energia i els temporals han fet encarir alguns productes, però, tot i això, es preveu un increment de vendes. Els productes que més pugen de preu són el peix i el marisc fresc, però també el raïm.

Recuperar les vendes d'abans de la pandèmia

Després d’un any “complicat”, els majoristes de Mercabarna afronten el Nadal amb “cert optimisme” i amb la previsió de recuperar el volum de vendes d’abans de la pandèmia. Així, confien distribuir més de 106.500 tones de producte fresc, un 13% més que l’any passat.

Els majoristes de Mercabarna preveuen un increment de les vendes

Tot i la reducció dels àpats d’empresa i el passaport covid, els majoristes esperen que l’increment de les despeses a les llars “compensi” la caiguda al sector de la restauració. Pel que fa als preus, els distribuïdors han optat per la “contenció” i per no aplicar els increments del preu de l’energia i els carburants als seus productes.

Entre els productes més demandats, el peix i el marisc fresc s’encariran entre un 3% i un 18%, i la pinya, per contra, serà un 10% més barata.

Els majoristes de Mercabarna preveuen un increment de les vendes | Nuria Alcalá

Els preus recuperen els nivells de 2019

Durant la ja tradicional roda de premsa a Mercabarna, Jaume Flores, president de l’AGEM, ha destacat que aquest Nadal hauria de ser el de la recuperació després de mesos “difícils”. Tot i la “incertesa” al voltant dels àpats d’empresa i de com afectarà el passaport covid a la restauració, els majoristes confien igualar i fins i tot superar en alguns casos les xifres del 2019.

Tampoc preveuen traslladar l’increment dels preus de l’energia i els carburants als seus productes. En aquest sentit, Flores ha assenyalat que els preus, com sempre, es fixaran en funció de l’oferta i la demanda i de factors com la climatologia.

Peix i marisc

Un Nadal més, el peix i el marisc seran protagonistes a les taules catalanes. Els majoristes del sector preveuen vendre unes 6.500 tones de producte, de les que entre un 80% i un 85% serà fresc. Les gambes, els llagostins, tant frescos com congelats, el rap, el salmó i el llenguado, entre d’altres, seran un any més els productes més demandats.

Després que el Nadal passat els preus caiguessin força, enguany es preveu que se situïn a nivells prepandèmics. Així, el producte congelat s’encarirà a l’entorn del 10%. Pel que fa al fresc, si no es produeixen nous temporals que dificultin les captures, els preus podrien pujar entre el 3% i el 18% depenent dels productes. Clàssics com l’orada salvatge i el lluç de palangre nacional tindran preus similars al passat Nadal, mentre que el llamàntol canadenc, les angules o el percebe gallec pujaran. També s’encariran productes estrella del Nadal com la gamba vermella o el salmó.

Fruites i verdures

De fruites i verdures els majoristes preveuen vendre unes 100.000 tones, un 11% més que un any enrere. Seguin la tendència dels últims anys, els fruits vermells, els tomàquets xerri de colors, els germinats i les verdures ‘mini’, seran dels productes més demandats junt amb clàssics com les pinyes o l’escarola.

Les fruites exòtiques com els mangos, els litxis, o les cireres mantindran el preu de l’any passat. Per contra, la pinya, un dels productes més demandats, baixarà de preu per primer cop en els darrers anys. Ho farà un 10% respecte el passat Nadal i un 20% respecte fa dos anys. Baixaran encara més, a l’entorn d’un 50%, els cítrics. Entre els productes que pugen destaca el raïm, que s'encarirà entre un 20% i un 30% respecte l'any passat per les males collites a Itàlia i el sud de França.

Pel que fa a l’aviram, el mercat central preveu comercialitzar uns 18.000 unitats (120 tones de producte), un 20% més que l’any anterior.