Enlaces accesibilidad
Lectura

El sector del llibre preveu tancar el 2021 com "el millor any" de l'última dècada

  • El Gremi d'Editors destaca la "bona recuperació" de les llibreries de proximitat i el "pas endavant" dels audiollibres
  • El sector del llibre és la primera indústria cultural de Catalunya amb un volum de facturació al voltant dels 1.200 milions
  • Et recomanem 5 llibres per llegir o regalar aquest Nadal!

Per
El sector del llibre creix en lectura i en vendes

El sector del llibre creix en lectura i en vendes i se situa en el seu millor moment des d'abans de la pandèmia. El Gremi d'Editors de Catalunya estima que a finals d'aquest any se superarà en un 15% els nivells de vendes de 2019 gràcies a l'increment de la lectura.

Així ho ha dit el president del Gremi d'Editors de Catalunya, Patrici Tixis, que aquest dilluns ha fet balanç de la situació del sector editorial. Es constata un creixement global dels llibres de ficció, no ficció i de literatura infantil i juvenil.

Llibres en català: 30% del total de vendes

Pel que fa al llibre en català, a Catalunya representa un 30% del total de vendes i també ha experimentat un creixement durant l'últim any, malgrat que menor, al voltant d'un 10%.

"Podem considerar que ha estat un any molt bo, estem molt contents de com ha anat", ha valorat el president del Gremi d'Editors. El sector encara no ha donat les xifres definitives, pendents de les vendes de Nadal. Les perspectives de cara les festes són "realment bones". Tixis també ha assegurat que no hi haurà una situació de desabastiment. "No faltaran llibres per Nadal. Les llibreries estan plenes de llibres i continuaran plenes de llibres", ha apuntat.

El sector del llibre és la primera indústria cultural de Catalunya, amb un volum de facturació al voltant dels 1.200 milions d'euros, que dona feina de forma directa i indirecta a més de 25.000 persones. Així mateix, Tixis ha apuntat que el 52% de la producció editorial de tota Espanya es fa a Catalunya.

Reforçats de la pandèmia

Durant el 2021 el sector del llibre ha consolidat el creixement de la lectura. Mentre que el 2020 es va tancar "una mica per sobre" que el 2019, Tixis ha assegurat que durant l'últim any "no només s'ha consolidat la tendència", sinó que "hi ha hagut un increment molt important" de vendes. La venda de llibres, per tant, ha sortit reforçada de la pandèmia.

Es ven més ficció

La radiografia del sector constata un creixement "mai vist" del llibre en català. En aquest cas, però, hi ha dues particularitats, segons ha explicat Tixis. D'una banda, el comerç electrònic es troba "menys desenvolupat". Per l'altra, s'ha detectat un descens en la venda de llibres de no-ficció, que s'atribueix al fet que en els últims anys hi havia "molta presència" de llibres relacionats amb la política –especialment del procés polític a Catalunya- i durant el 2021 això no ha estat així.

La presència dels audiollibres

Pel que fa a xifres concretes, el Gremi ha constatat que de cada 100 llibres que es venen, 93 són en paper i 7 en format digital. Dels 93 en paper, 69 es venen en una llibreria i 24 a través d'Internet. Dels 7 en format digital, un és audiollibre. Fins aquest any els audiollibres no apareixien a les xifres de balanç anual.

Tixis ha destacat la xifra de llibres venuts en llibreries, perquè després d'alguns anys "perdent pistonada", durant el 2021 s'han recuperat com a punt de trobada entre autors i lectors.

Augmenten les vendes de Manga

Des del Gremi també han remarcat "l'explosió" del còmic", ja que les vendes han augmentat més d'un 60%, especialment en format Manga. Així, el còmic japonès ha avançat en vendes per primera vegada a la història al còmic nord-americà.

Així mateix, s'ha notat una "clara" millora respecte en 2020 en les exportacions. Mentre que l'any passat es va constatar una caiguda del 26%, en el 2021 s'ha iniciat una recuperació que es va començar a notar amb força durant el segon semestre d'aquest any. Ara bé, en aquest sentit des del Gremi també es plantegen el "repte" d'"intentar obrir nous mercats" més enllà de l'Amèrica Llatina, el principal comprador.

Pacte d'Estat pel Llibre i la Lectura

Després de tot, el repte del sector és "ampliar la base de lectors". "Malgrat que durant el 2021 s'hagi llegit més, llegim menys que els països del nostre entorn", ha dit Tixis. Per aquest motiu ha explicat que estan treballant per un Pacte d'Estat pel Llibre i la Lectura, que aniria "més enllà" dels terminis que marquen les legislatures. "Hem de veure com posem fil a l'agulla", ha subratllat el president del Gremi, que també ha assegurat que estan mantenint contacte amb diferents administracions i partits polítics.

Tixis també ha apuntat que els fons Next Generation representaran un "impuls per la modernització" del sector, especialment pel que fa a la digitalització.

5 recomanacions per aquest Nadal

1. La Bestia, Carmen Mola

Corre l'any 1834 i Madrid, una petita ciutat que tracta d'obrir-se pas més enllà de les muralles que l'envolten, sofreix una terrible epidèmia de còlera. Però la pesta no és l'única cosa que terroritza als seus habitants: en els ravals apareixen cadàvers desmembrats de nenes que ningú reclama. Tots els rumors apunten a la Bèstia, un ésser a qui ningú ha vist tanmateix tots temen.

Quan la petita Clara desapareix, la seva germana Lucia, juntament amb Donoso, un policia, i Diego, un periodista vividor, inicien un frenètic compte enrere per a trobar a la nena amb vida. En el seu camí ensopeguen amb Braulio, un monjo guerriller, i amb un misteriós anell d'or amb dues maces creuades que tothom cobdícia i pel qual alguns estan disposats a matar. Una història indispensable per llegir aquestes vacances de Nadal, guanyadora del Premi Planeta 2021.

  • Editorial: Planeta
  • Temàtica: Novel·la negra
  • Nombre de pàgines: 544
La Bestia de Carmen Mola

La Bestia de Carmen Mola

2. Cuentos de Navidad, Charles Dickens

Charles Dickens va consagrar a la festivitat nadalenca cinc novel·les curtes ambientades en aquestes dates marcades per la trobada de les emocions. Tenyides amb freqüència d'un component fantasmagòric o màgic, aquest volum les reuneix en la seva integritat, començant per la celebèrrima "Cançó de Nadal", en la qual l'avar Scrooge experimenta una transformació per obra de diferents visions i aparicions, per a seguir amb "Les campanades", "El grill de la llar", "La batalla de la vida" i "El fetillat", peces totes elles d'amena i plaent lectura. Indispensable per aquestes festes si encara no has tingut oportunitat de llegir l'autor!

  • Editorial: Alianza
  • Temàtica: Clàssics
  • Nombre de pàgines: 576
Cuentos de Navidad de Charles Dickens

Cuentos de Navidad de Charles Dickens

3. El amor en los tiempos del cólera, Gabriel García Márquez

«Era inevitable: l'olor de les ametlles amargues li recordava sempre el destí dels amors contrariats.»

Així comença una de les històries d'amor més meravelloses de la literatura universal. Un amor no correspost durant mig segle amb un poblet portuari del Carib com a escenari. El Nobel de Literatura ens presenta la màgica relació entre Fermina Daza i Florentino Ariza com una mescla tropical de plantes i argila, que el mestre modela i amb les quals fantasia al seu plaer entre els territoris del mite i la llegenda.

  • Editorial: Random House
  • Temàtica: Novel·la realisme màgic
  • Nombre de pàgines: 400
El amor en los tiempos del cólera de Gabriel García Márquez

El amor en los tiempos del cólera de Gabriel García Márquez

4. Solitud de Víctor Català

Considerada una de les obres mestres de la literatura catalana de tots els temps, Solitud narra el trajecte vital i espiritual d'una dona, la Mila, en l'àmbit rural. Contraposant la realitat de les valls amb l'idealisme de l'alta muntanya, la protagonista inicia un procés d'autoconeixement que la durà a trobar en la solitud la força per trencar amb les convencions del seu món quotidià. El drama de la Mila ens ajuda a entendre que estem sols al món, i per això mateix ens fa companyia i ens dona coratge per continuar endavant, com fa ella, malgrat tot.

  • Editorial: Grup 62
  • Temàtica: Novel·la drama
  • Nombre de pàgines: 400
Solitud de Víctor Català

Solitud de Víctor Català

5. Cims Borrascosos d'Emily Bronte

Conté la quinta essència de la novel·la romàntica anglesa vuitcentista. En les seves pàgines se succeeixen els amors apassionats limítrofs amb l'incest, els odis agres que es prolonguen durant generacions, la gelosia, les aparicions espectrals i les tempestes, tot això narrat amb una força i un brillant retrat de personatges que l'han convertit en un clàssic obligatori per la vostra biblioteca personal.

  • Editorial: ALMA
  • Temàtica: Clàssic
  • Nombre de pàgines: 400
Cims Borrascosos d'Emily Bronte 

Cims Borrascosos d'Emily Bronte