Enlaces accesibilidad
Covid-19

La infermeria afronta la sisena onada amb pocs professionals i en condicions precàries

  • Catalunya necessita contractar un 30% més d'infermeres per sustentar l'actual demanda d'assistència sanitària
  • El 60% d'aquests sanitaris han empitjorat el seu estat psicològic des de l'inici de la pandèmia
  • 20.000 infermeres espanyoles estan treballant a l'estranger on tenen millors condicions laborals

Per
Una enfermera vacuna a un hombre en el centro de vacunación de la Fira de Barcelona
Una enfermera vacuna a un hombre en el centro de vacunación de la Fira de Barcelona

Catalunya afronta la sisena onada de la Covid-19 que de nou posa en tensió l'assistència sanitària, principalment l'atenció primària. A l'augment de contagis i d'ingressos hospitalaris, que s'estan multiplicant els darrers dies per la velocitat de transmissió de la nova variant del virus, el personal sanitari també ha de fer front a la campanya de vacunació dels menors de 12 anys i a les terceres dosis que han d'administrar a la població de més de 50 anys.

Tal com diu a 'El Vespre' Alba Brugues, presidenta de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya, "els professionals d'infermeria no donen l'abast".

Menys aplaudiments i més contractacions

Des del primer dia de la pandèmia, els treballadors de la sanitat estan constatant la necessitat de reforçar els centres de salut amb més personal, i del risc que suposa no fer-ho. Tot i això, un any i mig després, tan sols la ciutat de Barcelona continua necessitant 10.886 infermers i infermeres, segons dades del Col·legi Oficial d'Infermeria, i Catalunya n'hauria de contractar un 30% més Mentre a Europa hi ha 9 infermeres de mitja per cada 1.000 habitants, a Catalunya n'hi ha 6.

Gemma Martínez, directora d'infermeria de l'Hospital Clínic de Barcelona, explica al 'Cafè d'Idees' que el sistema sanitari està completament desequilibrat.

Les infermeres estan cremades

El malestar d’aquests professionals s’ha fet molt evident a les xarxes socials on es queixen de la sobrecàrrega de feina i també de les condicions laborals, raó per la qual més de 20.000 infermeres formades a Espanya estan actualment treballant a l’estranger on cobren fins a tres vegades més.

El 60% de les infermeres senten que la pandèmia de la Covid-19 ha empitjorat el seu estat psicològic, segons una enquesta del Sindicat d'Infermeria SATSE Catalunya en la que han participat 13.775 infermeres, i el 52% de les enquestades consideren que les seves condicions laborals s'han agreujat en els últims mesos. Ho expliquen en primera persona a 'En línia'.

A En Línia parlem de les reivindicacions de les infermeres

Mentrestant, els hospitals es reorganitzen com poden tot pensant en els dies que vindran, amb unes festes de Nadal pel mig, sense poder fer vacances en molts casos i treballant a un ritme superior a les seves possibilitats.

Els hospitals afronten la sisena onada: reprogramen cirurgies no urgents i reorganitzen equips

El panorama que pinta el futur tampoc no és optimista. Segons un informe sobre professionals de la infermeria del Ministeri de Sanitat, abans de l'any 2025 es jubilaran entre el 30 i el 40% d'aquests sanitaris i aproximadament el 38% de les infermeres en actiu tenen més de 50 anys. Només el 21% té menys de 35 quan la població està cada cop més envellida i la necessita d'assistència sanitària serà encara més gran.