Qui va ser, en realitat, Joan Capri?
- Joan Camprubí, 'Capri' va creure que no tenia futur perquè no era bon estudiant, però va triomfar com a artista, actor i humorista
- Va inventar el monòleg que ara fan tants humoristes, sempre sorneguer i irònic, perquè així podia parlar de tot
- A l'Arxiu de TVE Catalunya conservem fragments inèdits del seu treball i us convidem a redescobrir aquest geni de la paraula
Joan Camprubí Alemany, de nom artístic Joan Capri, va néixer el 1917 i va morir l'any 2000. De jovenet venia mongetes i feia encàrrecs per a un diari. Considerava que sent mal estudiant no podria fer gairebé res més, però s'equivocava. Durant tota la seva vida va viure al barri Gòtic, on coneixia tothom i fins i tot feia broma amb el guàrdia urbà.
A moltes llars va portar el somriure i l'alegria en aquell fosc franquisme dels seixanta quan als nens ens feien baixar la veu si parlavem en català a l'autobús. Mai no se sabia qui escoltava. Però la veu de Capri omplia les llars amb el que ara és quelcom molt i molt habitual, els monòlegs.
Precursor de l'humor i mestre per a tants i tants professionals que han intentat imitar-lo, Capri va escampar les seves sortides i la seva ironia, més o menys fina segons el que s'empescava, quan la societat catalana estava més mancada de riures. Ell interpretava els seus propis textos, ningú més no hauria tingut pas tanta gràcia.
Els monòlegs d'editaven en discs petits i a cada cara n'hi havia un. Es feien rodar un cop i un altre en els tocadiscs de les cases. Tracten de situacions que Capri hauria viscut o s'hauria inventat, però retrataven la vida, el dia a dia, les famílies, els veïns, el carrer de la Barcelona del moment o dels pobles que visitava.
Als monòlegs parlava dels cotxes, dels pisos, d'estalviar, del futbol, de la televisió o dels taxistes... Fins i tot del cinturó de Ronda i d'un trajecte 'De Madrid a Barcelona en tercera'. També de personatges particulars per les seves dèries o costums: el desmemoriat, l'home que és amic d'un ministre, el que està carregat de manies, el vidu...
Capri sempre s'hi expressava amb aquella sornegueria tan catalana. Amb aquell posat sorrut que analitza la realitat com el qui es creu un pou de saviesa. En alguns moments fa el personatge de qui sap de què parla, perquè se les ha vist de tots colors, fa de caparràs. Com el doctor Caparrós, vaja!
Artista també dalt l'escenari i al cinema
L'actor i humorista va fer sempre teatre, des del seuprimer èxit el 1950 amb Camarada Cupido, de Xavier Regàs. Conservem a l'arxiu històric de TVE Catalunya alguns fragments dels assaigs de La flor del sanitari, que el 1972 es va posar en escena al Teatre Romea.
També al Romea va fer Romeu de 5 a 9, El nas d'en Cyrano, Un metge imaginari, Que vagi de gust, Sr. comissari, L'amic del ministre, Aquí l'inspector Cristòfol... cambio, entre els anys 50 i 70. El 1976 va ser Don Juan Tenorio amb una impagable Mary Santpere.
També va fer cine: Capri va actuar a El Padre Pitillo o Zalacaín el aventurero i a una interpretació de ben particular: Bon Nadal, Mr. Scrooge. Aquestes són imatges d'alguns fragments que es conserven del 1964.
Va actuar també a L'advocat, l'alcalde i el notari, el 1969, però es va retirar el 1970. Ja no es tornaria a treballar fins fer la sèrie Doctor Caparrós. Us oferim unes breus imatges dels assajos de En Baldiri de la costa, pel·lícula de 1968.
El 1998, tal com ens va explicar el programa Continuarà... , els seus monòlegs es van publicar en CD. Molts van recuperar bones estones de riure d'anys enrere. El programa va reunir diversos esquetxs i en va dir 'humor amb sentit'. Les sortides de Joan Capri no tenen pas edat.
El retorn amb el personatge del Doctor Caparròs
La interpretació del Doctor Caparrós, metge de poble és la primera sèrie amb Capri de protagonista. Aquesta comèdia es començà a emetre a TVE Catalunya el 1979 i es por veure completa a la plataforma sempre en obert i gratuïta RTVE Play .
N'hi ha dues temporades: Doctor Caparrós, medicina general i Doctor Caparrós, metge de poble. Acompanyaven l'humorista grans de l'escena catalana com Maria Matilde Almendros, Rafael Anglada, Josep Peñalver i Carme Sansa. L'humor irònic però amable va fer la sèrie molt popular i descobrí nous valors com Joan Pera. Els capítols es gravaven amb públic a l'estudi i va ser un pas més en la producció de sèries pels pioners de la primera televisió en català.
Precisament qui va dirigir les dues sèries del Doctor Caparròs, Esteve Duran, ens va acompanyar en el reportage Un home anomenat Joan Capri que es va fer en honor de l'humorista per celebrar els 20 anys d'emissions des del centre de TVE Catalunya a Sant Cugat del Vallès.
Joan Capri va tenir un germà que era mag, el Mag Cartex, a qui molts mags catalans actuals consideren el seu mestre. Capri però, feia màgia amb les paraules.