Enlaces accesibilidad
Open Arms

El vaixell Open Arms arriba al port de Barcelona

  • L'ONG farà unes jornades de portes obertes al moll de la Fusta durant les festes de Nadal
  • #CadaVidaCuenta és la nova campanya de l'entitat per denunciar que el Mediterrani és la fossa comuna més gran del planeta
  • Els voluntaris d'Open Arms han rescatat gairebé 62.000 persones durant sis anys, però denuncien que n'han mort més de 20.000 ofegades des del 2014

Per
Campanya #CadaVidaCuenta d'Open Arms

El vaixell Open Arms, testimoni silenciós del rescat de gairebé 7.000 vides al mar Mediterrani, ha atracat al moll de la Fusta i, a partir del 27 de desembre i fins a la nit Reis, es podrà visitar. Els que hi vagin podran conèixer els tripulants i formular-los preguntes sobre les 80 missions que han dut a terme.

L'Open Arms deixarà de ser el vaixell insígnia de l'ONG i cedirà a un de nou, l'Open Arms Un, les principals missions de salvament. Originalment, l'Open Arms era un remolcador que estava fora de circulació quan els fundadors de l'ONG, Òscar Camps i Gerard Canals, el van adaptar l'any 2017 per a poder fer rescats. És la segona embarcació de l'entitat després de l'Astral, el veler que va salvar 15.000 persones durant els primers quatre mesos que va operar. Ara, l'organització incorpora un tercer vaixell més gran i millor equipat per atendre els nàufrags en millors condicions i farà servir l'antic per difondre el seu missatge.

62.000 vides salvades del mar

Proactiva Open Arms va començar rescatant a les aigües de l'illa grega Lesbos els refugiats sirians que fugien de la guerra. Al principi ho feien nadant o fent servir les embarcacions dels mateixos refugiats. Aquests inicis són l'argument de la pel·lícula "Mediterráneo", dirigida per Marcel Barrena i protagonitzada per Eduard Fernández i Dani Rovira.

Sis anys després, l'ONG ha rescatat gairebé 62.000 persones en les aigües internacionals del mar Mediterrani. Durant els mesos de pandèmia, els voluntaris van haver d'aturar els rescats al mar, però van continuar fent tasques humanitàries a terra ferma. Han estat donant un cop de mà durant l'emergència sanitària a les residències de gent gran, duent a terme fins a 30.000 proves PCR i han col·laborat en un estudi sobre el coronavirus impulsat per la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona.

#CadaVidaCuenta, la nova campanya d'Open Arms

Ara tornen al mar amb "#CadaVidaCuenta", una campanya de la productora catalana Hic&Nunc Filmworks que ens presenta el Mediterrani com la "fossa comuna més gran del planeta" i on operen més traficants de persones. La veu d'Úrsula Corberó, coneguda per interpretar Tokio a "La casa de papel" explica en 25 segons el dolor, la desesperació i el silenci al qual s'enfronten centenars de persones que acaben a la deriva després de sortir a la recerca d'un futur millor.

De nou al mar

L'Open Arms Un sortirà al mar tan aviat com tingui els permisos administratius necessaris. Durant vint anys, aquest vaixell ha treballat en les plataformes petrolieres de la mar del Nord per a evacuar al personal en cas d'accident. Per això compta amb un hospital a bord amb una trentena de llits i una àmplia capacitat interior que permetrà, almenys, que les dones i nens no hagin d'estar a la intempèrie fins que puguin desembarcar en un port segur. S'ha remodelat pensant a refugiar fins a 1.000 persones en cas de necessitat.

Malgrat els rescats, des de 2014 unes 20.000 persones 's'han ofegat a les aigües internacionals del Mediterrani mentre fugien d'una guerra, de la pobresa o de la persecució política. Proactiva Open Arms denuncia la passivitat dels estats europeus davant d'aquesta situació i demana polítiques migratòries que garanteixin la seguretat i els drets humans d'aquestes persones.