Enlaces accesibilidad
Àpats de Nadal

Compres de Nadal d'última hora adaptades a les noves mesures

  • Paradistes i compradors assenyalen que moltes comandes són més petites per adaptar-se a les noves mesures
  • Pollastres farcits, rodons de vedella, entrecots, cabrit, gambes, llagostins, musclos, rap o lluç són els productes més demanats
  • Enguany molta gent prefereix quedar-se a casa en lloc d'anar al restaurant i això ha suposat moltes anul·lacions

Per
Les vendes als mercats es mantenen malgrat les restriccions

Sols o reunits amb màxim 10 persones, el que està clar és que venen dies d'àpats especials i les compres nadalenques han estat una mica diferents a causa de les restriccions. Quins són els productes més buscats? Com estan els preus? Què pensen els consumidors?

Mercats

Les vendes als mercats es mantenen malgrat les restriccions: "Molta gent cuinarà com sempre, però repartirà el menjar".

Al mercat de la Boqueria de Barcelona, els paradistes asseguren que està essent un any molt fluix, això no obstant, aquest matí hi ha hagut força ambient al mercat.

Paradistes i compradors assenyalen que moltes comandes són més petites per adaptar-se a les noves mesures.

Els paradistes del Mercat Central de Tarragona treballen sense descans quan falten pocs dies per Nadal i Sant Esteve. Les restriccions acordades pel Govern han provocat que molts clients comprin sense saber ben bé que cuinaran ni per quantes persones.

La majoria dels compradors han optat per comprar els mateixos productes d'anys anteriors, però amb menys quantitat, ja que seran menys a taula per complir amb la limitació de deu persones.

Productes més demandats

Pollastres farcits, rodons de vedella, entrecots, cabrit, gambes, llagostins, musclos, rap o lluç. Aquests són els productes més demanats al mercat de Rubí per Nadal. Com cada any, els compradors han optat pels menús "clàssics" i "típics" d'aquestes festes i les restriccions no han canviat massa els hàbits a l'hora de comprar. Mentre que alguns han decidit mantenir les mateixes comandes, altres han reduït les quantitats.

Mercat de Tarragona

Mercat de Tarragona

Satisfets per les vendes

Segons els paradistes les vendes van a bon ritme i hi ha hagut poquíssimes anul·lacions arran de les restriccions. De fet, el carnisser Àngel Roger ha assegurat que han augmentat el nombre de comandes perquè molta gent prefereix quedar-se a casa en lloc d'anar al restaurant. "Han comprat més i més divers", ha recalcat Roger.

Anul·lades moltes reserves a la restauració

El sector de la restauració afronta les noves restriccions aprovades pel Govern –limita l'aforament dels interiors al 50% i no permet taules de més de deu comensals- amb "resignació i preocupació". "Tenim por del tancament", afirma el propietari del restaurant La Villa de Sants, Alejandro Villa, destacant que els mesos nadalencs són uns dels més importants de l'any.

Els diferents negocis entrevistats per l'ACN afirmen que ja han patit cancel·lacions destacades i es mostren pessimistes davant l'arribada de possibles ajudes per part de l'administració que els ajudin a compensar pèrdues. "Crec que no arribarà res, perquè no hi ha diners per a tots", assegura el propietari del restaurant Cabañeros, Xavi Calderón.

Al mercat del fresc s’han cancel·lat entre el 15 i el 20 % de comandes per a bars i restaurants. Es tracta, sobretot, de peces grans de peix, dirigides a grups de comensals.

Cap d'Any incert

Els comerciants confien que les vendes per Cap d'Any siguin bones, tot i que apunten que és molt probable que es repeteixi el mateix patró de Nadal i Sant Esteve. També hi ha incertesa entre els compradors a l'hora de decidir que faran per aquesta festivitat.