Dia de Nadal amb rècord de contagis diaris
- La pressió hospitalària es manté estabilitzada, amb un 30% de les UCI ocupades per casos de covid
- Les farmàcies exhaureixen els tests d'autodiagnòstic per fer a casa
- Llargues cues als laboratoris per fer-se proves abans dels àpats amb la família
L'arribada de la variant òmicron a Catalunya ha sacsejat l'evolució de la pandèmia. A Barcelona ja és majoritària i s'espera que la prevalença d'aquesta variant arribi al 90% en dues setmanes. Amb aquesta ramificació del virus, molt més contagiosa, hi ha hagut una explosió de contagis, tot i que, segons els experts, les altes xifres de persones vacunades a Catalunya estan esmorteint la gravetat d'aquests nous casos positius que estan sorgint les últimes hores. A més s'han publicat 3 estudis que assenyalen que l'òmicron és menys greu.
Contagis disparats
Pel que fa a les últimes dades conegudes i publicades pel departament de Salut, se segueixen batent rècords de contagis: uns 17.000 nous casos en les darreres 24 hores, suposen més de 2.000 contagis confirmats que el dia anterior. El risc de rebrot es torna a disparar per sobre dels 1.400 punts, però la situació als hospitals es manté estable, amb unes 1.300 persones ingressades, 376 de les quals a les UCI.
L'ocupació de les UCI a Catalunya és del 30%, la més alta d'Espanya. De cara a l'evolució de la pandèmia en els dies vinents, la investigadora del grup BIOCOMSC-UPC, Clara Prats, insisteix en la importància d'aturar la transmissió per evitar la saturació dels hospitals: "Hem d'aconseguir trobar un equilibri".
Unes xifres que segons els experts els casos més greus podrien ser molt pitjors pel nombre de contagis, si la població no estigués vacunada. I encara estan investigant si aquesta variant és menys greu.
La vacunació funciona
El que ja es comença a notar són els efectes de les terceres dosis. En aquests moments hi ha 3 vegades menys casos entre persones de més de 80 anys que d'adults joves. En aquesta línia Prats assegura que és una bona notícia: "Les terceres dosis ens estan funcionant i tenim una eina a la mà. Estem veient ja que els majors de 70-80 han frenat la incidència, i que en els majors 60, també. Tenim una eina per frenar els casos greus, fem-les servir".
Perquè aquesta dosi de reforç sigui efectiva, els experts estan investigant que cal que passin entre 7 i 10 dies. Ara se la poden posar els més grans de 50 anys i els vacunats amb AstraZeneca de qualsevol edat.
Les farmàcies sense tests
L'augment de contagis ve de la mà de l'augment de la demanda de tests d'autodiagnòstic per fer-los a casa, i ha comportat l'esgotament de l'estoc de què disposaven moltes farmàcies.
Tot i que d'aquests tests concrets no tenen dades, des del Col·legi Farmacèutics de Barcelona, asseguren que durant el mes de desembre, "s'ha detectat un augment notable de la demanda dels TARS supervisats no finançats dirigits a població general". A través d'un comunicat, xifren en més de 81.100 proves supervisades, una dada que supera els del mes de novembre, que va tancar amb 12.868 test supervisats.
El portaveu de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), Antoni Torres, explica per què s'estan acabant els tests d'antígens a les farmàcies: "A principis de desembre, la demanda s'ha multiplicat per 20. Hi ha molta més demanda. Estem rebent les comandes de quan les vendes eren baixes. El plaç que hi ha entre que fa la comanda i arriba són de tres setmanes, perquè ve per vaixell. Si ve per avió és més ràpid, però el preu es dispara".
Els farmacèutics descarten que hagin apujat els preus. Els diversos distribuïdors informen que s’espera que la situació sigui puntual i es pugui resoldre en les setmanes vinents.
Com a alternativa, moltes persones recorren als laboratoris privats, un fet que es tradueix en llargues cues davant els laboratoris, tot plegat per conèixer si estan infectats per poder participar (o no) en els àpats de Nadal previstos amb la família durant els pròxims dies.