El Consell de Ministres dona llum verda a la reforma laboral
- La ministra de treball, Yolanda Díaz, assegura que els "treballadors recuperen drets"
- La reforma generalitza l'ús del contracte indefinit i del fix-discontinu per llocs de més de cinc mesos a l'any
- ERC i Bildu rebutgen la norma pactada amb la CEOE perquè és "fum"
El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el reial decret llei de la reforma laboral després de l'acord signat amb patronal i sindicats. La nova norma laboral entrarà en vigor demà, però després haurà de convalidar-se al Congrès.
L'executiu ha celebrat aquest pacte perquè permet reforçar l'interès econòmic i social. La ministra de treball Yolanda Diaz que ha admès dificultats per arribar a un acord amb els agents socials per la complexitat del document. Això sí, ha expressat la seva satisfacció perquè el nou redactat posa fi a la precarietat i a la temporalitat, després de quaranta anys.
Les claus de la nova normativa
Amb la reforma pactada es generalitza l'ús del contracte indefinit i el de fix discontinu per a llocs de feina de més de cinc mesos durant el mateix any. A partir d’ara de contracte temporal només poden haver-hi dos tipus: el formatiu i el de substitució amb reserva de lloc de feina. Els contractes d'obra es limiten a pics de demanda i substitució per baixes.
Quan les empreses necessitin ajustar plantilla podran recórrer als nous ERTO en determinades circumstàncies per evitar acomiadaments. A més, els convenis de sector prevaldran sobre els d'empresa, perquè aquests últims no puguin incloure salaris més baixos, i es recupera la ultractivitat.
Els canvis que busquen que Espanya deixi de ser el país d'Europa amb una temporalitat més alta. La ministra de Treball, Yolanda Diaz, ha qualificat d'acord d'històric. Els sindicats destaquen la derogació, per fi, de la reforma de 2012. La patronal CEOE també se suma a un acord que, afirmen, respecta els mecanismes de flexibilitat, mentre que Foment del Treball es desmarca del text.
Foment del treball es desmarca del text
Els sindicats coincideixen: la reforma laboral marca un punt d'inflexió i suposa una recuperació de drets pels treballadors. El secretari general de l'UGT a Catalunya, Camil Ros, considera que "canvia les regles del mercat treball en aspectes importants, i, per tant, ha de fer que la sortida i la gestió d'aquesta crisi econòmica sigui millor que l'anterior, i la gent tingui més situació d'estabilitat laboral".
Des de CCOO, Cristina Torres, manté, per la seva banda, que la reforma ha de servir per combatre que el 26% de la població treballadora tingui contractes temporals que feien impossible defensar els seus drets.
Aplaudida per sindicats, però rebutjada per la patronal catalana. La reforma laboral és per a Foment del Treball desequilibrada i creu que s'hauria de reformular perquè perjudicarà la competitivitat empresarial. PIMEC veu una reforma estètica. Creuen que abans calia abordar problemes estructurals del mercat de treball i millorar les polítiques d'ocupació.
S'enceta el tràmit parlamentari
De moment, el govern central no té garantits els vots suficients perquè els seus socis consideren la reforma poc ambiciosa. Des del PSOE, el seu portaveu a la cambra baixa, Hector Gómez, ha anunciat negociacions per aconseguir el seu suport, però es mostra contrari al fet que es tramiti com a projecte de llei perquè els grups puguin introduir modificacions.
Sigui quina sigui la fórmula de convalidació, qui està completament en contra de la nova reforma laboral és el PP. La seva portaveu al Congrés, Cuca Gamarra, assegura que no està oferint el que realment demanda la situació actual.
Gamarra també retreu al govern de Sánchez que derogui allò que estava funcionant de la reforma del PP de 2012 i remarca que el suport de la patronal al nou text no és unànime.
ERC i Bildu rebutgen el text
Dos dels socis pressupostaris del Govern central, ERC i Bildu, han insistit aquest dimarts a rebutjar la reforma laboral que han pactat els sindicats i la patronal perquè consideren que no suposa una derogació real de la legislació de l'executiu del PP.
"Venen fum", ha resumit el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, que ha acusat el govern de Pedro Sánchez d'haver dedicat "moltes hores" a parlar amb la CEOE i la Cepyme i "zero hores" a negociar amb els seus socis. "Han començat la casa per la teulada", sosté.
Al seu parer, "falten" coses en aquesta reforma laboral i "hi ha moltíssim marge de millora", per la qual cosa, de moment, els tretze diputats d'ERC estan en "un 'no' força clar".