S'ha mort Lluís Raluy Tomàs, l'artista polifacètic continuador de la nissaga del circ clàssic
- Lluís Raluy ha mort als 79 anys després de tota una vida dedicada al món del circ
- Nascut a Sant Adrià de Besòs, va recórrer tot el món seguint els passos de la nissaga familiar
- El recordem amb les imatges de l'arxiu històric de TVE Catalunya
L'artista Lluís Raluy Tomàs ha mort als 79 anys a València, segons ha fet saber la seva família. El comunicat avisa però, que tot i el dolor per la pèrdua, les funcions no s'aturen. La vida a la pista i als carros on viuen els treballadors del circ han estat llocs molt estimats per aquest pallasso, tercera generació d'un art imprescidindible.
El Circ Raluy és sinònim de circ clàssic, del que valora l'esforç en les diferents disciplines. Lluís Raluy va néixer a Sant Adrià de Besòs el 25 febrer de 1942. Des que va començar a caminar trepitjava la pista sota la carpa, i als 19 anys va fer la volta al món amb la gran família d'artistes que llavors ja era de dues generacions.
Raluy ha dedicat la seva vida al circ, però també a d'altres matèries que el feien molt feliç: a més de fer de pallasso, escrivia, componia música i sentia passió per les matemàtiques. Havia arribat a ser-ne un gran coneixedor autodidacte i n'havia escrit tres llibres.
També és autor d'un llibre sobre el món del circ, es clar, però també d'un altre sobre miratges. El 2016 va crear el Circ Raluy Legacy, després de la separació de la família Raluy en projectes diferents.
Una vida que els artistes no canvien per a res
El programa Cinc dies a va filmar la vida de tres generacions de la família Raluy: el patriarca, Lluís Raluy; les filles, Louisa i Kerry, amb els seus marits, Yurek i Jean Christophe; i les netes més grans, Nietzella i Emily, que feien alguns dels números més celebrats. Els nets més joves, Charmelle i Benicio, que tot just començaven a aparèixer.
Les filles del Lluís, Louisa i Kerry, s'ocupaven més de buscar nous artistes, gestionar les localitats on s'instal·len, fer quadrar els números i conduir tràilers. Una vida intensa i que als de fora ens sembla dura, però que ells no canvien per res.
Abans que els germans Lluís i Carles Raluy seguissin camins diferents, el programa Gran Angular els va filmar quan van instal·lar el circ a Figueres.
Quan dirigia el circ amb el seu germà Carles, Lluís ens va explicar a l'espai Teledues, el 1993, com triaven els llocs on plantaven la vela del circ segons les estacions de l'any.
L'any 2000, el circ es va instal·lar al Port Vell de Barcelona un altre Nadal. Com sempre, van vendre entrades a cor que vols. El Catalunya Avui en va fer un reportatge on els artistes refermaven el seu amor per seguir el seu mode de vida i la continutat del circ més clàssic.