Enlaces accesibilidad
Sisena onada

Salut preveu arribar al sostre de la sisena onada la setmana vinent

  • La velocitat de propagació del virus baixa per cinquè dia consecutiu
  • Aquest dimecres s’ha registrat un nou rècord de contagis
  • La pràctica totalitat dels nous casos són de la variant Òmicron

Per
La sisena onada bat un nou rècord de contagis

Salut espera poder arribar al sostre de la sisena onada la setmana vinent una vegada la corba epidèmica ha començat a frenar-se a Catalunya. Aquest dimecres la velocitat de propagació del virus (Rt) ha baixat a 1,39, i encadena ja cinc dies a la baixa. També s’ha començat a reduir el risc de rebrot que ja està per sota dels quatre mil punts, tot i que segueix sent altíssim (3.852).

La secretaria de Salut Pública, Carme Cabezas, reconeix que estan a l'espera de veure que ha passat amb Nadal i especialment amb els casos que s'acabin derivant de les interaccions de Cap d'Any. Tot i això, apunta que alguns indicadors comencen a assenyalar "que ja no estem pujant tant". La pràctica totalitat dels nous casos ja són de la variant òmicron, tot i que de moment no estan arribant a les UCI per la seva menor gravetat.

La vacunació marca la diferència en la pressió hospitalària de la sisena onada

La vacunació marca la diferència en la pressió hospitalària de la sisena onada EFE / Manuel Lorenzo

Nou rècord de contagis

Encara que caldrà esperar uns dies per a saber si es trasllada a una disminució dels contagis, que en canvi, segueixen disparats amb més de 133.000 en els últims set dies. Només aquest dimecres Salut ha notificat 32.556 positius, la xifra més alta en el que portem de pandèmia. La taxa de positivitat segueix en el 25% de les proves que es fan. D'aquests, 6.970 s'han comunicat a través de les farmàcies habilitades.

Mentrestant, ha començat a reduir-se el nombre de visites de malalts de covid als ambulatoris fins a les 63.559, després de batre el dilluns el rècord absolut, amb 75.595. L'anterior de 68.148 que es va registrar el 26 d'octubre de 2020, tot i que la secretaria de Salut Públicaha destacat que és un volum i una pressió "mai vista" sobre l'atenció primària.

Evolució de les dades covid a Catalunya (5/01/2022)

Evolució de les dades covid a Catalunya (5/01/2022) RTVE Catalunya

Creix la pressió als hospitals

En les últimes 24 hores s'han registrat 66 morts i el total de morts és de 24.692: són 15.723 en hospital o centre sanitari, 4.665 en residència, 1.282 en domicili i 3.022 que no són classificables per falta d'informació.

Quant als pacients ingressats actualment, la xifra se situa en 1.856, 62 més que en l'últim recompte. Un total de 468 pacients es troben ingressats en unitats de vigilància intensiva (UCI) de centres públics i privats, set menys que en l'últim recompte: 311 necessiten ventilació invasiva (intubació), 14 requereixen oxigenació per membrana extracorpòria (ECMO), i 143, suport sense intubació.

La incidència acumulada en els últims 14 dies és de 2.846,28 per cada 100.000 habitants i la mitjana d'edat dels casos confirmats és de 37,69 anys. La taxa de risc de rebrot ha baixat: el dimarts se situava en 4.025 i 24 hores després està en 3.852.

15 vegades menys possibilitats d'acabar a l'UCI

Catalunya ha administrat la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus a un total de 6.346.049 persones des que va començar la campanya de vacunació, dels quals 6.093.214 ja tenen la pauta completa, i hi ha 2.078.465 immunitzats amb tercera dosi. La secretaria de Salut Pública ha destacat que les dosis de record de la vacuna redueixen més de 15 vegades la possibilitat d'acabar a la UCI i el risc d'hospitalització també cau dràsticament dues setmanes després rebre la tercera dosi.

En percentatges, el 80,2% de la població catalana està vacunada amb almenys una dosi de la vacuna, mentre que un 76,7% ja té la pauta completa de la vacunació. Cabezas ja apuntat que només el 2% del total de casos són reinfeccions, però suposen un 8% entre els menors de 50 anys. 330 persones s'han contagiat tres vegades i una persona, fins a quatre.

Tinder per incentivar els joves

Precisament, el Govern ha encetat aquesta setmana passada una campanya a través de l'aplicació de cites Tinder per incentivar la vacunació entre la població més jove. Els anuncis simulen un perfil de la vacuna de la covid-19 i dirigeixen l'usuari a la pàgina web vacunacovidsalut.cat perquè demanin cita. L'objectiu de la campanya, que estarà activa fins al 12 de gener, és ampliar la cobertura de la franja d'edat entre els 20 i els 49 anys.