Els pastissers catalans confien vendre un milió de tortells de Reis
- Els pastissers confien a vendre una xifra similar a la del 2019
- El tortell de massapà i fruita confitada tornarà a ser el més venut
- L'encariment dels ingredients i l'electricitat ha fet que el preu s'apugi lleugerament respecte a l'any passat, un 2%
El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu que enguany a Catalunya vendran un milió de tortells de Reis, una xifra similar a la del 2019. Tot i aquestes previsions optimistes, asseguren que, en molts casos, la mida dels tortells serà més petita per la restricció en la xifra de participants en les reunions.
El més venut
El tortell de massapà i fruita confitada tornarà a ser el més venut, tot i que cada any creix l'interès pels farciments de nata, crema o trufa. També hi haurà establiments que apostaran per innovar i incorporar nous sabors com ara de tiramisú o cafè.
Els obradors de les pastisseries ja comencen a treballar en l'elaboració dels tortells de Reis per tenir a punt aquest producte artesanal el pròxim 5 de gener. L'encariment dels ingredients i l'electricitat ha fet que el preu s'apugi lleugerament respecte a l'any passat, un 2%.
Una tradició que ve de lluny
El costum de menjar aquest dolç es remunta a la tradició catòlica per commemorar l'arribada dels Reis d'Orient, tot i que també es creu que té arrels paganes. De fet, l'origen se situa a les festes d'hivern que feien els romans, on se servien unes coques amb figues, dàtils i mel.
Va ser al segle III d.C. quan es va introduir la fava, símbol de prosperitat i fertilitat. El costum va quedar molt arrelat a França, on al segle XVIII un cuiner va voler sorprendre Lluís XV introduint una moneda d'or dins el tortell. Des de llavors, la sorpresa més preuada és la moneda (que després seria una figureta) i no pas la fava, convertida en un símbol negatiu. La tradició diu que qui troba la figura del rei, lluirà la corona, mentre que si es fa amb la fava en la seva porció de pastís, haurà de pagar el dolç de l'any següent.