Comencen les classes amb nous protocols: més presencialitat i menys quarantenes
- Salut Pública recomana eliminar-les també si no afecta almenys un 20% dels alumnes
- La Generalitat aplicarà el canvi, però farà proves als alumnes que siguin contacte estret
- Famílies i sindicats exigeixen més seguretat: proves PCR, mascaretes FPP2, ventilació mecànica i substituir les baixes
Els infants catalans han tornat a l'escola després de les vacances de Nadal. Ho han fet de forma presencial, tal com van acordar el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes. El retorn a les aules ve acompanyat de noves mesures sanitàries: s'han reduït les quarantenes i s'oferiran tests d'antígens gratuïts.
"Necessiten socialitzar, és la millor decisió"
Els pares i mares han vist amb bons ulls el retorn dels infants a les aules. Després de més de dues setmanes a casa, coincidint amb les vacances de Nadal, els nens i nenes han tornat aquest matí a les escoles amb noves directrius sobre la taula, com la mesura de no tancar una classe amb menys del 20% de positius.
Els progenitors coincideixen que els seus fills han de poder "socialitzar" i s'agafen al ràpid avenç de la campanya de vacunació en les franges més primerenques. També defensen que els centres educatius segueixen totes les mesures de seguretat i creuen que s'han d'anar rebaixant les restriccions gradualment.
Però alguns no ho troben suficient en un context marcat per l'òmicron. Creuen que eliminar les quarantenes amb menys de cinc positius pot ser bo per recuperar a poc a poc la normalitat, però algunes famílies tenen por als contagis. Hi ha consens en considerar injust que només els pares i mares no vacunats tinguin dret a baixa si confinen els seus infants.
Tornada amb menys quarantenes
La represa del curs té una novetat important per garantir precisament la màxima presencialitat a tots els nivells educatius. La Comissió de Salut Pública ha aprovat la quarantena per tota la classe només quan hi hagi 5 o més casos d'infecció activa.
“Només s'haurà de confinar l'aula si hi ha cinc o més casos positius o afectació del 20% o més dels alumnes del grup en un període igual o inferior a set dies“
També si l'afectació per Covid supera el 20% d'alumnes de l'aula en un període igual o inferior a 7 dies. En aquest cas, només faran quarantena els alumnes no immunitzats. Els immunitzats podran, per tant, continuar anant a classe. Salut ha remarcat que hi podran tornar, però extremant les mesures de prevenció, ja que han estat contacte estret d'un positiu.
Quan hi hagi menys de 5 casos o bé el percentatge sigui inferior al 20%, es considerarien casos esporàdics i el grup no hauria de fer quarantena. Fins ara, en les etapes d'educació infantil i primària, on la vacunació amb pauta completa encara no és majoritària, el confinament de la classe s'havia de fer quan es detectava un positiu.
La Generalitat aplicarà el canvi, però amb retrets
Catalunya aplicarà el canvi de protocol en les quarantenes als centres educatius, però critica que la decisió s'hagi pres a només dos dies abans de la represa del curs escolar, un fet que dificulta informar-ne "degudament" la ciutadania i els professionals de la salut i la comunitat educativa.
La conselleria de Salut, però, mantindrà les proves als contactes estrets dels alumnes contagiats, com ja va fer el primer trimestre, tant als centres d'infantil, com als de primària i secundària. En el cas dels alumnes de primària es farà servir el mateix circuit utilitzat dels estudiants de secundària a través de les farmàcies adherides.
Posicions enfrontades
El sindicat USTEC ha criticat el canvi en el protocol i ha exigit que no s'apliqui la reducció de quarantenes. En declaracions a Ràdio 4, la seva portaveu, Iolanda Segura, ha qualificat d'inconsciència la mesura donada la situació que d'expansió dels contagis. En aquest sentit, ha advertit que seria preferible "esperar que millorem" i que "vagi acompanyat de proves PCR als possibles contagis de l'aula on s'hagi produït el positiu.
Per contra, la presidenta de les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya, Belén Tascón, creu que és una bona mesura i que "ajuda aplicar el dret a l'educació sense discriminació"
Famílies i sindicats exigeixen més seguretat
Les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya, CCOO i USTEC han coincidit, això sí, en exigir més mesures de seguretat per a evitar contagis a les aules.
Iolanda Segura ha demanat que es duguin a terme proves PCR per a tota la comunitat educativa i "no proves d'antígens", perquè "els resultats no són tan fiables", que se subministrin mascaretes FPP2 per a tots els centres com a mesura "imprescindible", instal·lar ventilació mecànica a les aules i que les baixes se substitueixin "immediatament".