Malestar als Mossos pels últims relleus a la cúpula policial
- La destitució del fins ara màxim responsable d'investigació criminal dels Mossos, que havia engegat diversos casos per corrupció, ha aixecat polseguera en el cos
- Alguns ho veuen com un càstig. L'oposició parla de "purga"
El malestar ha arribat fins a aquesta setmana amb el canvi més controvertit a la cúpula dels Mossos d'Esquadra. Aquest dilluns, es publicava l'organigrama definitiu dels nous nomenaments: la destitució de l'intendent Toni Rodríguez de la Comissaria General d'Investigació Criminal (CGIC), i que va investigar al Govern. De ser el màxim responsable d'investigació criminal, passa a dirigir la comissaria de Rubí.
Un canvi en una trentena de comandaments que va començar abans de les vacances de Nadal, fa menys d'un mes, el 20 de desembre de 2021, amb la destitució del major Lluís Trapero, qui encara no té destí dins de la policia catalana i que va ser substituït per Josep Maria Estella.
El Govern de la Generalitat argumentava que aquest relleu per la necessitat de nous lideratges i rejovenir el cos amb un nou lideratge més coral.
Des dels sindicats policials estan dividits. Per a USPAC aquests canvis controvertits és un avís a navegants. El seu portaveu, Albert Palacio confirmen que Rodríguez havia dirigit investigacions a líders independentistes com la presidenta del Parlament Laura Borràs o l’exconseller Miquel Buch, per suposada corrupció: "Ha sigut una tallada de cap molt bèstia. Inclús d'ensenyar el cap a la resta de gent com dient vigileu on poseu el nas, vigileu el que feu". Per una altra banda, el portaveu del sindicat SPC, David Miquel, no ha qüestionat aquests nomenaments: "Res a dir, se li haurà de donar un vot de confiança, no?"
L'oposició ho titlla de "purga"
El cap de l'oposició al Parlament, president parlamentari i primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha estat el primer a denunciar aquest relleu. Illa ha dit que "tot apunta a una purga" els últims canvis a la cúpula dels Mossos d'Esquadra el passat mes de desembre. En una entrevista al 'Cafè d'idees', Illa ha admès que no troba raó als nous càrrecs policials del cos policial: "Tot sembla una purga. Ens té molt preocupats".
A més, Illa ha demanat la compareixença del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i del vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró.
El president del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, també ha utilitzat el mateix mot per referir-se als canvis i ha reclamat més justificacions per part del Govern, que fins ara, segons la seva opinió han estat "insuficients": "Aquesta sospita de purga fa escandalitzar a la ciutadania i ens fa témer a tots que s'estigui pretenent fer d'un cos policial una policia política".
El partit de Ciutadans ha demanat dues peticions de compareixença, una del conseller d’Interior i l'altre del director general de la Policia. A més, també ha registrat una pregunta sobre les presumptes ingerències del comissari cap dels Mossos, Eduard Sallent, després dels últims canvis en la cúpula dels Mossos d’Esquadra.
També ha demanat explicacions Vox. El president del grup Parlamentari, Ignacio Garriga, a través de les xarxes ha dit que "arribaran fins al final" del que titlla com a "pràctiques mafioses".
En Comú Podem també ha demanat explicacions davant el Parlament de Catalunya. En una roda de premsa des del Parlament de Catalunya, Lucas Silvano Ferro, ha considerat que no es pot postergar que els responsables polítics donin les "raons fonamentades" i consideren que "si no és un càstig s'hi assembla molt".
Carles Riera, membre parlamentari de la CUP ha considerat que "és obvi" que hi haurà una compareixença del conseller d'Interior per una qüestió de transparència, però per explicar quins "els canvis es produiran en la línia d'actuació dels Mossos d'esquadra i com els canvis en els noms ho han de facilitar". I ha afegit que el que avaluarà la CUP del canvi a la cúpula dels Mossos és un canvi en les polítiques i no en els noms.