Enlaces accesibilidad
Atemptats Barcelona i Cambrils

Villarejo matisa les seves declaracions sobre el 17-A, però el Govern demana una investigació

Per

Villarejo matisa les seves declaracions sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils

L'excomissari policial José Manuel Villarejo ha matisat les seves declaracions sobre la implicació del CNI en el 17-A. I ha assegurat que quan diu que es va voler donar un ensurt no vol dir que es volgués provocar un atemptat com el que va tenir lloc. Però sí provocar sensació de risc perquè Catalunya "sentís la necessitat de protecció" de l'Estat.

L'excomissari va posar sobre la taula la relació que existeix entre el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) i l'atemptat terrorista del 17-A assegurant que tenia proves. Aquest material ha dit, en declaracions als mitjans, que demostraria que les seves afirmacions són certes estan als seus arxius, però que estan sota secret. Per això, ha demanat que s'hi pugui accedir i siguin públics. "La prova més evident de tot és que no em volen donar tots els meus arxius", ha manifestat.

"Se li'n va anar de les mans"

Villarejo ha tornat a plantejar els dubtes sobre el paper de l'imam de Ripoll, de qui ha recordat que va ser detingut per tràfic de drogues i va tenir el telèfon punxat en relació amb l'atemptat de l'11-M. En aquest sentit, ha afirmat que ell ja havia alertat sobre aquesta situació.

Sobre el paper del CNI, ha dit que moltes vegades ha provocat "comandos ficticis". Ha afegit que "en absolut" la intenció seria la de provocar un atemptat com el que va passar, sinó donar un ensurt. Ha declarat que això "se li'n va anar de les mans" quan va morir l'imam de Ripoll, i les "petites joguines", en al·lusió als joves que van cometre l'atemptat, no van saber "com reaccionar".

El govern va més enllà

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha insistit en la necessitat d’una investigació sobre les declaracions de Villarejo i ha instat al govern espanyol a esclarir els fets: "L'Estat espanyol no hauria de tenir por a fer una investigació transparent i fins al final".

El primer a "exigir explicacions" sobre les declaracions de l'excomissari va estar el president de la Generalitat, Pere Aragonés qui ha demanat als serveis jurídics que estudiïn les declaracions "i les accions legals pertinents que es puguin emprendre".

"Coneixem bé com funcionen les clavegueres de l'Estat, per això exigim que s'investigui per tal d'esclarir la veritat", va afegit.

Interior reclama una investigació internacional

En aquesta línia, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha demanat que les afirmacions sobre els atemptats del 17-A s'investiguin a escala internacional. "El fet que es facin afirmacions tan dures sobre una cosa tan greu requereix una explicació", ha declarat el conseller

Elena manté que malgrat la baixa credibilitat de què gaudeix l'excomissari, les seves altes responsabilitats justifiquen la necessitat d'obrir una línia d'investigació per donar explicació a les víctimes.