La pandèmia fa augmentar les depressions, sobretot en gent jove
- El perfil ha canviat: afecta cada vegada més dones i gent més jove
- Una de cada quatre persones ateses als Centres de Salut Mental d'Adults és per depressió
- Els centres de salut mental han reforçat els programes de detecció de la malaltia
Des que va començar la pandèmia, les xifres mostren que cada cop més gent pateix depressió. Durant el confinament, ja s'hi va observar un augment d'aquesta malaltia. De fet, una de cada quatre persones ateses als Centres de Salut Mental d'Adults a Catalunya en 2020 eren per depressió.
A més, el perfil de les persones que tenen depressió ha canviat. La gerent de Salut Pública, Carme Borrell, ha explicat a una entrevista al Cafè d'Idees amb Gemma Nierga que els problemes de salut mental ara afecten més a les dones que als homes, i especialment a la població jove.
El 70,9% dels casos depressius són dones
L'any 2020, una de cada quatre persones ateses als Centres de Salut Mental d'Adults a Catalunya va ser per depressió. En total, es van atendre 45.148 persones amb aquest diagnòstic. D'aquestes, el 70,9% eren dones. A més, el 13,7% de les dones patien una depressió de gravetat, davant del 9,6% de l'any 2019. Borrell ho argumenta per les condicions de vida de les dones: "són les que, en major proporció, cuiden de la família i les que treballen a casa".
Quan als infants d'entre 4 i 14 anys, un 10,6% tenien probabilitat de patir un problema de salut mental, xifra que l'any 2019 era del 7,5%. En aquesta franja d'edat, el percentatge s'eleva fins al 13,5% en infants de classe social més desfavorida, mentre que disminueix fins a un 6% entre els infants de classe social més alta.
Els joves són qui més han notat l'impacte
El Telèfon de Prevenció del Suïcidi de Barcelona ha atès aproximadament 6.000 trucades en sis mesos, des que es va posar en marxa l'agost del 2020. D'aquestes persones, els joves són qui més han notat l'impacte de la pandèmia. De fet, prop d'un 30% de les trucades que rep el servei telefònic les fan menors de trenta anys. "La joventut és el moment en què necessites sortir i tenir contacte amb els teus parells i aquest confinament ha afectat en aquest col·lectiu de manera molt acusada", assegura.
La disminució de la vida social, un mercat laboral restringit o la pèrdua d'algunes de les primeres experiències són alguns dels efectes col·laterals que han tocat de primera mà als més joves, segons la doctora Cristina Teixidó, cap d'àrea de primària del Centre Psicoteràpia Barcelona - Serveis Salut Mental.
Més professionals de salut mental
El Departament de Salut continuarà reforçant aquest any els programes de col·laboració dels centres de salut mental amb l'atenció primària per ajudar a detectar de manera precoç la malaltia. Per fer-ho possible, s'ha augmentat la presència dels referents de salut mental a l'atenció primària, com psiquiatres, psicòlegs i infermeres. També s'ha millorat la formació dels professionals de primària, s'han organitzat espais de consultoria i s'ha ampliat la disponibilitat per resoldre consultes telefòniques.
Primera causa d'incapacitat al món
La depressió és una malaltia d’elevada prevalença que provoca alta discapacitat i gran estigma social, fins i tot en els països desenvolupats. Actualment, la depressió és la primera causa d’incapacitat al món.
Amb motiu del Dia Mundial de la Lluita Contra la Depressió aquest 13 de gener, els comptes de les xarxes socials del Departament de Salut incidiran en el missatge que es tracta d'una malaltia que pot afectar qualsevol persona.