Enlaces accesibilidad
Recerca científica

El virus d'Epstein-Barr, rere l'origen de l'esclerosi múltiple

  • Un estudi assenyala que la coneguda com a malaltia del petó, podria jugar un paper molt important com a desencadenant de la malaltia neurodegenerativa
  • La troballa obre la porta a noves vies de recerca per prevenir-la

Per
El virus de la mononucleosi, rere l'origen de l'esclerosi múltiple

És l’evidència més sòlida sobre les investigacions d’una de les possibles causes de les esclerosis múltiple: els resultats d'un estudi publicat a la revista Science assenyalen que el virus d’Epstein-Barr (VEB), que origina la malaltia de la mononucleosi, està present en gairebé tots els pacients amb esclerosi múltiple.

Aquesta malaltia afecta el sistema nerviós central i provoca una degeneració neurològica crònica i, de moment, no té cura. Per cada home que la desenvolupa, la pateixen dues dones. En total, 9.000 persones tenen aquesta malaltia a Catalunya.

La investigació, liderada per l’Escola de Salut Pública de Harvard, ha analitzat els casos diagnosticats d’esclerosi múltiple durant els últims vint anys en una mostra de més de 10 milions de persones als Estats Units.

En una entrevista al 'Cafè d'idees', el doctor Xavier Montalban, cap de Neurologia de la Vall d’Hebron i director del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat), ha aclarit sobre l'avenç que "no tothom que s'infecta amb el virus d'Epstein-Barr, ni molt menys patirà la malaltia. L'estudi el que sí que diu és que si no t'infectes amb el virus de l'Epstein-Barr segurament no patiràs la malaltia (EM)".

Dr. Montalban: "S'obre una finestra de recerca per prevenir l'EM"

Tot i això, encara es desconeix quin paper juga aquest virus en l’aparició de la malaltia, ara bé descarta una relació causa-efecte. Una de les conclusions de l’estudi és que la hipòtesi més plausible és que el virus d’Epstein-Barr exerceixi un important paper "gallet" o desencadenant en aquesta i altres malalties autoimmunes. És a dir, podria tenir un paper d’iniciador de la malaltia, tot i que són necessaris d’altres factors per desenvolupar la malaltia neurodegenerativa que és la segona causa de discapacitat neurològica en adults joves (entre 20 i 40 anys).

Altres factors implicats

De fet, l'Esclerosi Múltiple és una malaltia complexa i d'origen desconegut. Les investigacions assenyales que els factors que poden causar la malaltia són diversos, és a dir, el resultat de la interacció d'un o diversos factors ambientals, que actuarien en les primeres etapes de la vida sobre persones genèticament predisposades.

Alguns d’aquests factors ambientals són la manca de la vitamina D, l'exposició solar, el tabaquisme, el consum de sal, la microbiota intestinal i també les infeccions per virus, com seria el cas de l’Epstein-Bar.

El Dr. Montalban explica que hi ha d’altres factors: "Vull insistir en el tabaquisme o ells nivells baixos de vitamina B, però hi ha d’altres. Hi ha estudis que demostren que l’obesitat de molt jove també augmentarien els rics de patir l'esclerosis múltiple. I hi ha d’altres que potser la presència de diversos traumatismes craneals també augmentaria la freqüència d’esclerosis múltiple".

Obre la porta a la vacuna i antivirals

L’estudi deixa la porta oberta perquè l'esclerosi es pugui prevenir amb vacunes i es puguin millorar els tractaments amb fàrmacs antivirals. Atès que pot ser un "factor desencadenant" podria reduir les possibilitats de desenvolupament de l'esclerosi i d’altres malalties autoimmunes.

En una entrevista al Cafè d’idees', el doctor Montalban aclareix que no es creen falses esperances amb aquest descobriment, però considera que aquesta troballa "obre una finestra de recerca per prevenir la malaltia".

La companyia Moderna ha iniciat un assaig clínic, actualment en fase 1, per aconseguir una vacuna contra el virus d’Epstein-Barr basada en la tecnologia ARN missatger. Si la recerca obté bons resultats, aquesta vacuna podria prevenir l’esclerosi múltiple. Segons els investigadors de Harvard, el virus d’Epstein-Barr no intervé només en l’origen sinó probablement també en la progressió de l’esclerosi múltiple.