Enlaces accesibilidad
Baixes laborals

Les baixes covid provoquen que una de cada tres pimes hagi aturat l'activitat

  • Un 3,1% de les petites i mitjanes empreses han hagut d’aturar la seva activitat completament
  • Set de cada deu pimes han tingut baixes de personal en el darrer mes
  • Pimec critica la "falta de previsió" dels protocols per part de la Generalitat

Per
Una de cada tres primes atura l'activitat total o parcialment per òmicron

Les baixes laborals per la covid han afectat també a les petites i mitjanes empreses catalanes. Un 3,1% ha hagut d’aturar la seva activitat completament, mentre que un 30,6% d’aquestes ho han fet parcialment, segons una enquesta de Pimec.

El covid fa que un 30% de les pimes hagi aturat la seva activitat | Climent Sabater

El més afectat és el sector de la construcció (48,8%). Ve seguit pel primari (47,1%), la restauració i l'hostaleria (44%) i el comerç (40,7%). L'enquesta també mostra que set de cada deu empreses catalanes han tingut algun treballador de baixa per incapacitat temporal entre el 20 de desembre i el 17 de gener.

Com s’han adaptat les empreses?

Davant aquesta situació, les empreses s’han hagut de reorganitzar creant grups bombolla (32%), augmentant el teletreball (27,1%), contractant més personal (21,8%) o mitjançant altres fórmules (19%).

A més, més de la meitat de les empreses afirma que les baixes laborals han suposat un augment de costos i el 2,8% ha tingut problemes en la tramitació de les baixes.

Pimec critica la "falta de previsió"

Per aquest motiu, Pimec ha criticat la "falta de previsió" per unes dades que "eren totalment previsibles" tenint en compte el comportament de la variant òmicron des de la seva aparició. En aquest sentit, la patronal ha retret a la Generalitat que no hagi previst els protocols sanitaris pertinents i no s'hagi dotat de recursos per evitar "el mal funcionament" del sistema a l'hora de tramitar les baixes.

També ha lamentat que es mostri una falta de sensibilitat amb el teixit productiu i l’activitat econòmica.

Nova campanya Pimec Covid Free

D'altra banda, Pimec ha insistit que salut i economia són compatibles i ha destacat la "implicació i esforç" del teixit empresarial per implantar mesures per evitar els contagis en els centres de treball. Per això, ha anunciat que posarà en marxa una nova campanya Pimec Covid Free i repartirà mascaretes, termòmetres i gels hidroalcohòliques entre els seus associats.