Enlaces accesibilidad
Llicències d'edat

El Parlament es compromet a acabar amb els privilegis dels funcionaris retirats

Por
Reunió de la Mesa del Parlament
Reunió de la Mesa del Parlament

Els privilegis dels funcionaris prejubilats del Parlament podrien arribar a la seva fi. Els grups que formen part de la Mesa de la cambra catalana, ERC, JxCat, PSC i la CUP han acordat aquest dimarts fer marxa enrere i portar a terme una reforma en profunditat de l’actual règim de les polèmiques “llicències d’edat”. Aquesta figura permet als treballadors que compleixen 60 anys seguir cobrant el sou tot i estar retirats, tal com ha destapat el diari ARA.

La reforma deixaria sense efecte la darrera modificació del desembre passat en què es reduïa de 5 a 3 els anys per poder seguir rebent les remuneracions. Actualment, hi ha 21 funcionaris acollits al règim amb uns emoluments que s’enfilen fins als 10.000 euros mensuals en el cas de dos exsecretaris generals.

Gallego demana acabar amb la llicència

Precisament, el diputat d'En Comú Podem al Parlament, Joan Carles Gallego, ha advertit que “no es pot mantenir la llicència per edat a la cambra catalana”. En una entrevista al Cafè d’Idees de Ràdio 4 i La 2, Gallego ha apostat per negociar amb els representants del conjunt dels treballadors de la cambra catalana i, si cal, plantejar prejubilacions com es fa a les empreses privades.

"La mesura no es pot mantenir perquè socialment i pressupostàriament no és acceptable. Difícilment es pot mantenir una situació que socialment no és acceptada", ha afegit. D'altra banda, ha assegurat que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, no va informar el seu grup fins divendres passat sobre el cas dels sous dels funcionaris. "Se'ns va comunicar quan se sabia que seria notícia", ha dit.

Al mateix Parlament, la portaveu del PSC, Alícia Romero també ha denunciat precisament l'opacitat de la mesa sobre el règim en qüestió. Assegura que el seu grup coneixia l'existència de les llicències d'edat, però no sabien quanta gent se'n beneficiava ni els salaris que es rebien.

El Govern eludeix la qüestió

Durant la roda de premsa posterior al consell executiu, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha hagut d'eludir repetidament les preguntes dels periodistes sobre la polèmica. Plaja s'ha limitat a posar en evidència que a Catalunya hi ha "divisió de poders" i que, per tant, pertoca al mateix Parlament actuar "com ja està fent".

En aquest sentit, ha reiterat que "les institucions han de ser exemple de bones pràctiques" i que la Generalitat treballa en aquesta linia. Ara bé, també ha assegurat que "no hi ha cap compareixença prevista" per part del mateix Govern per aclarir o rebutjar aquest tipus de pràctica.

Reducció dels privilegis al desembre

La mesa va acordar el 21 de desembre una reforma d'aquest règim, per la qual els funcionaris del Parlament podien cobrar sense treballar els tres anys anteriors a jubilar-se, en comptes de cinc. Amb aquest acord, el règim especial es mantenia cinc anys, però tan sols en els últims tres abans de jubilar-se els funcionaris podien deixar de treballar: en els dos primers, podien reduir la seva jornada a un terç o la meitat, i en arribar al tercer podien decidir continuar treballant en aquestes condicions o acollir-se a l'exempció.

El percentatge del sou total a cobrar d'aquest règim especial depèn dels anys de servei prestats, tanmateix és possible cobrar-ne el 100% si el funcionari ha treballat durant 29 anys al Parlament, en el cas de les llicències que impliquen no anar a treballar. Per eliminar aquestes 'llicències d'edat' s'haurà de negociar amb els treballadors del mateix Parlament, però la supressió no tindrà efectes retroactius si s'aprova.