Enlaces accesibilidad
Cuina catalana

Arròs amb ànec del Delta

  • Sílvia Abril viatja fins al Delta de l'Ebre per conèixer la recepta de l'arròs amb ànec
  • Les terres ebrenques són una de les zones productores d'arròs més importants d'Europa
  • Pots veure el programa sencer de 'La recepta perduda' a RTVE Play Catalunya

Por
La recepta perduda - Arròs amb anec del Delta

La gent del Delta de l'Ebre té una gastronomia riquíssima gràcies a la gran qualitat dels productes de la zona. L'arròs és el cultiu principal. Els camps d'arròs són l'hàbitat de les aus migratòries que fan d'aquest indret un dels ecosistemes aquàtics més rics de la península. L'arròs també és la base de la dieta dels habitants del Delta i el cuinen amb multitud de receptes. La més tradicional, la de l'arròs de "pato", és pròpia dels pagesos, gent humil que fa servir la pesca i la caça per afegir ingredients als seus plats i aconseguir una dieta més variada. La gastronomia del Delta es tradueix en cuina de supervivència amb resultats sorprenents i deliciosos.

 RTVE Catalunya

L'arròs de "pato" del Delta es cuina en una paella, és un arròs més aviat sec, però amb l'ànec agafa un sabor i una melositat especials. La recepta que proposem és la que fan el Salvador i l'Agustí, patró i vigilant de la llacuna de La Bassa de les Olles, i que preparen per als seus companys de barraca. Són 4 pescadors que conviuen en una barraca deltaica durant els mesos d'hivern pescant angules a la llacuna. Fan torns i es reparteixen les tasques.

Arròs amb ànec del Delta

Ingredients per 4 persones Preparació
  • 400 g d'arròs bomba
  • 1 ànec salvatge net i tallat a trossos petits
  • 1 ceba
  • 3 tomàquets
  • 1 cullerada petita de pebre roig
  • Oli d'oliva
  • Sal
  • Pebre
  • 2 l d'aigua
  1. En una cassola sofregir amb oli els trossos d'ànec salats i amb pebre, i els reserveu.
  2. En la mateixa cassola, fer un sofregit amb la ceba i els tomàquets trossejats.
  3. Quan el sofregit estigui fet, afegir el pebre roig i l'ànec, el removeu i el mulleu amb l'aigua.
  4. Deixar coure fins que l'ànec quedi tou. Procurar que quedi 1 litre de brou en la cassola i, sense que pari de bullir, li tireu l'arròs.
  5. El deixeu coure uns 16-17 minuts i rectifiqueu de sal i pebre. Un moment abans d'acabar la cocció afegir la picada, feta amb julivert i un gra d'all.
La recepta perduda

 RTVE Catalunya

Receptes complementàries

Xapadillo d’anguila: L’art d’assecar les anguiles. Els pescadors d’anguiles les parteixen per la meitat recent pescades i les deixen assecar a la intempèrie. Al cap d’un dia o dos, ja es poden utilitzar adobades amb pebre vermell i sal i es mengen com a aperitiu.

Menjablanc: són unes postres molt típiques de tota la província de Tarragona amb la diferència que al Delta el fan amb farina d’arròs i llet de vaca, mentre que a la resta es fan amb llet i farina d’ametlla.