Escarp acusa Borràs de trencar la cadena de confiança amb les llicències d'edat
- La vicepresidenta segona del Parlament retreu a Borràs que no comuniqués les dimissions de l’òrgan de transparència
- La també responsable de transparència de la Mesa reconeix que “les coses s’han fet malament”
- La CUP admet ara que "s'hauria d'haver estat més contundent"
La vicepresidenta segona de la Mesa del Parlament i diputada del PSC, Assumpta Escarp, també assumeix l’autocrítica sobre les llicències d’edat. En una entrevista al Cafè d'idees de Ràdio 4 i La 2 amb Gemma Nierga, Escarp reconeix que es coneixia la llicència per edat en el si del Parlament i que, per tant, "les coses s'han fet malament".
Trencada la cadena de confiança
Ara bé, Escarp puntualitza que desconeixien les dades agregades d'aquestes i que suposaven en total 1,7 milions d'euros. Si els companys que porten el tema de personal, la secretària general i la presidenta del Parlament, diuen que s'ha arribat a un acord amb els treballadors per reduir-ho, el que no saps és el volum que suposa això", ha afegit.
En aquest sentit, retreu a la presidenta de la Cambra, Laura Borràs, que no donés tota la informació. La diputada socialista justifica que treballaven "sota la base de confiança que s'ha trencat”.
La responsable de transparència de la Mesa critica que només la presidenta conegués les dimissions a l'òrgan de transparència i reconeix que "hi ha coses que no funcionen".
Frenar les noves peticions
La diputada del PSC veu "molt difícil" que els 21 casos de llicències per edat deixin de cobrar, donat que es tracta d'un dret adquirit. Ara bé, considera que és més viable frenar les 12 noves peticions per acollir-se a les llicències d'edat que hi ha sobre la taula i ja s'ha demanat un informe jurídic. I reconeix "preocupació entre els treballadors" del Parlament.
Encara no hi ha calendari per negociar-ne amb els treballadors l'extinció. La intersindical, que té tres dels set representants denuncia que són enmig d'una baralla política i lamenten el que consideren una imatge esbiaixada del personal i del càlcul de les retribucions.
A més del malestar dels funcionaris, la Mesa també té sobre la taula com resoldre el tema de la tributació per IRPF de les dietes d'entre 17.000 i 24.000 euros que reben els diputats per representació, encara que no es desplacin i que a hores d'ara assumeix el Parlament.
Millorar la transparència
Escarp presentarà, d'altra banda, en la Mesa de la setmana que ve un informe sobre propostes per millorar l'òrgan intern de transparència, l'OGDAIP. Segons ha avançat, cal preservar que aquest òrgan sigui independent i que no hi hagi "ingerències" pel que fa als seus acords.
També ha afegit que cal fer un reglament intern sobre el funcionament de l'OGDAIP i incorporar-ho als Estatuts del Règim i del Govern Interiors. En l'informe, Escarp també plantejarà que hi hagi una segona instància, l'òrgan de transparència de la Generalitat, que pugui actuar en cas que el Parlament no respongui correctament una petició d'informació.