Enlaces accesibilidad
Mesures

La Generalitat elimina la obligatorietat del certificat covid

  • La resolució entra en vigor des d'aquest divendres
  • La sisena onada comença a mostrar certa desacceleració
  • Salut estudia dos possibles casos d'una nova variant de l'òmicron

Per
La sisena onada de la pandèmia comença a mostrar una certa desacceleració

L'ús del certificat covid deixarà de ser obligatori a partir d'aquest divendres. El Govern ha decidit finalment, després d'avaluar l'informe del comitè científic assessor, retirar-ne la vigència per als locals i establiments establerts fins ara. La resolució s'ha publicat al DOGC perquè entri en vigor la mitjanit de dijous a divendres.

Segons el grup d'experts, la variant Òmicron ha demostrat tenir escapament immunitari i disminuir la prevenció de la infecció, en comparació amb la variant Delta. D'aquesta manera, segons s'argumenta en el document del Comitè, una part important de la població torna a ser susceptible d'infectar-se amb el virus, independentment del seu estat vacunal o d'haver passat la malaltia. Per tant, deixa de ser efectiva l'obligació del certificat com a mesura de seguretat en els interiors dels establiments.

Certificat insuficient

La decisió arriba després que la mateixa Generalitat hagi recordat que aquest mateix dimecres acabava el límit per demanar la pròrroga a la justícia, ja que afecta drets fonamentals. La Dra. Carmen Cabezas, ha admès: "Caldria córrer molt, molt, molt perquè ha d'entrar avui al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya".

L'investigador que forma part d'aquest comitè, Salvador Macip, considera que el passaport té unes mancances i unes virtuts. "Si el passaport covid ha de servir per evitar contagis amb dues dosis, en aquests moments, no és suficient".

El Gremi demanava eliminar-lo

Per una altra banda, el Gremi de Restauració de Barcelona havia demanat al Govern la supressió del certificat covid per entrar a bars i restaurants, després de gairebé dos mesos que entrés en vigor. "Si bé la seva introducció va generar un repunt en la vacunació, mantenir-lo com a requisit d'accés no està justificat", ha defensat aquest dimarts el director de l'associació, Roger Pallarols.

Inici d'una desacceleració

La situació epidemiològica amb una variant òmicron ja dominant mostra una estabilització d'alguns dels indicadors pandèmics. És el cas de les visites als Centres d'Atenció Primària (CAP). En les darreres hores, més de 65.000 persones amb covid hi han demanat assistència, mentre que fa una setmana n'eren més de 81.000. Una tendència a la baixa que s'ha pogut veure en els darrers cinc dies.

Un altre indicador important és que hi ha menys contagis que la setmana anterior i cauen els ingressats crítics a l'UCI per sota dels 500 ingressats.

En canvi, hi ha 24 ingressats més (2.862). El risc de rebrot s'enfila 78 punts (6.741), i l'Rt baixa a 1,14. En les darreres hores s'han notificat 40 morts i la xifra total és de 25.459 defuncions des de l'inici.

La tercera dosi reforça la protecció contra l'òmicron | Anna Bañeres

Nova variant

Una situació que apunta una nova direcció cap a una millora, però que s'ha de prendre amb molta precaució i mirant de reüll una nova subvariant de l'òmicron. La Dra. Cabezas de Salut Pública ha confirmat que a Catalunya s'estan analitzant dos possibles casos: "Té més mutacions. Sembla per les primeres publicacions que pot ser més transmissible, tanmateix no hi ha evidència d'una major més severitat ni que s'escapi més a les vacunes".

Una nova ramificació d'aquest coronavirus que ja és present en més de 40 països i que des del departament de Salut no descarten que arribi les properes setmanes a Catalunya.