Enlaces accesibilidad
Accés universal

Cap nen sense extraescolars a Barcelona: 23 milions per acabar amb les desigualtats

  • 7 de cada 10 nens i adolescents realitzen esport extraescolar amb ajudes econòmiques del consistori
  • S'estima que hi ha 24.000 menors que no compten amb un nivell de renda que els permeti accedir a les activitats
  • L'elecció d'activitats està condicionada pel perfil sociocultural de les famílies

Per
Cap nen sense extraescolars a Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona garantirà que cap nen de la ciutat es quedi sense poder fer activitats extraescolars per motius econòmics o perquè en el seu barri no hi ha oferta, en el termini de dos anys.

1 de cada 5 infants i joves a Catalunya no tenen accés a activitats extraescolars | Lourdes Gata

L'alcaldessa, Ada Colau, ha aprofitat la trobada amb els mitjans que organitza anualment el Col·legi de Periodistes de Catalunya per a anunciar una mesura de govern per a garantir l'accés universal i general a les activitats extraescolars científiques, tecnològiques, d'idiomes, culturals i artístiques, a més de les esportives, com porta fent des de fa anys.

Actualment, menys de la meitat dels nens i adolescents de la ciutat realitza alguna activitat extraescolar no esportiva (48%) però 7 de cada 10 nens i adolescents realitzen esport extraescolar, que compta amb ajudes econòmiques del consistori.

23 milions d'euros

En una entrevista amb el degà Joan Maria Morros, Ada Colau ha anunciat que demà mateix es constituirà una taula que començarà a treballar aquesta mesura a la qual l'ajuntament destinarà 23 milions d'euros en els pròxims dos anys per a ajudar al teixit associatiu perquè pugui haver-hi oferta d'extraescolars a tot arreu i a les famílies amb rendes més baixes.

"Començarem pels barris amb indicadors de vulnerabilitat més alts i ho anirem estenent fins a arribar a tota la ciutat", ha explicat l'alcaldessa que ha estimat en 24.000 els menors que no compten amb un nivell de renda que els permeti accedir a activitats extraescolars.

Oficina de tardes educatives

El pressupost municipal previst per a desplegar aquesta mesura en els anys 2022 i 2023 és de prop de 23 milions i inclou la posada en marxa de les noves estructures a crear per a iniciar el projecte, entre les quals destaca l'Oficina de tardes educatives, que gestionarà la programació d'activitats, serà un punt de suport a les entitats i a les associacions de famílies implicades en la seva organització i també l'espai de gestió del sistema de beques artístiques.

També inclou els programes d'activitats que es desplegaran i les beques, tant les ja operatives per a l'activitat extraescolar esportiva com les que s'habilitaran per a cobrir la demanda per a activitats culturals, artístiques o científiques.

La iniciativa part de la idea que les activitats a les tardes després de l'escola són un factor clau de l'èxit educatiu, però hi ha desigualtats i algunes barreres d'accés que l'Ajuntament desitja reduir i fins i tot eliminar.

Barris amb la renda més baixa

Com a exemple, des de l'ajuntament s'assenyala que en els tres districtes de la ciutat amb la renda més baixa (Nou Barris, Sant Andreu i Horta-Guinardó), l'oferta d'activitats extraescolars en els instituts públics, la pràctica esportiva extraescolar i la participació en "caus" i "esplais" està per sota de la mitjana de la ciutat.

També es destaca que les dades mostren que l'accés i elecció d'activitats extraescolars està condicionada principalment pel perfil sociocultural de les famílies, de manera que nivells d'estudis baixos, ingressos econòmics baixos o la procedència migratòria són factors associats a menys pràctica activitats extraescolars i a l'elecció d'activitats de tipus esportiu.

És poc habitual en aquests casos triar activitats artístiques, a les quals opten generalment famílies amb estudis superiors.