Enlaces accesibilidad
Escoles

Educació exigirà el C2 de català per ser docent a partir del 2024

  • S'incorporarà en el cobrament dels sexennis com a mèrit amb més puntuació, el fet de tenir aquest títol
  • Educació respondrà al tribunal en dos mesos respecte a la sentència del 25% del castellà
  • El 70,5% de les assignatures dels graus universitaris són en català però només el 39,8% de les dels màsters

Per
Educació exigirà el C2 de català per ser docent
Educació exigirà el C2 de català per ser docent

El Departament d'Educació exigirà el C2 de català per accedir a la funció docent a partir del 2024. Així ho ha explicat la secretària de Transformació Educativa, Núria Mora, en una trobada telemàtica amb els directors dels centres. Mora ha indicat que la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) recull que el professorat ha de tenir el nivell C2 però aquest apartat va estar derogat fins al 2019, quan una sentència va reconèixer la seva validesa. El C2 serà també obligatori per a qui ja hi treballa però no el 2024. Així, el C2 deixarà de ser mèrit i passarà a ser requisit. D'altra banda, ha dit a les direccions que no han de fer "cap actuació" respecte a la sentència del 25% del castellà sinó que Educació respondrà al tribunal en dos mesos.

Educació està treballant amb les escoles oficials d'idiomes i el Consell per la Normalització Lingüística en proves estandarditzades, tant d'accés lliure com a formació, i perquè s'obrin més grups per facilitar que tothom pugui tenir accés a la formació per treure's el C2. A més, Educació incorporarà en el cobrament dels sexennis com a mèrit amb més puntuació el fet de tenir aquest títol.

Per tot plegat, Mora ha convidat els directors a "promoure" que els docents es vagin traient aquesta titulació.

Sentència del 25%

D'altra banda, ha tranquil·litzat les direccions assegurant que no han de fer res amb relació a la fermesa de la sentència que estableix el 25% de castellà a les aules. Mora ha indicat que aquesta "recau" sobre el Departament i aquest està treballant a nivell legal. "Com a centres no heu de fer cap actuació", ha indicat.

En el cas de sentències per reclamacions concretes de famílies sí ha indicat que s'han d'aplicar les mesures que els indicaran des d'inspecció. I és que Mora ha dit que el pes recau sobre la inspecció, que també acompanyarà les direccions en cas de demandes o queixes de famílies reclamant el 25% en al·lusió a la sentència genèrica.

Català majoritari a les universitats

El català és majoritari en les assignatures universitàries. En concret, el 70,5% d'aquestes són en català, el 26,8% en castellà i el 22,1% en una tercera llengua, principalment anglès. En el cas dels màsters però el 39,8% de matèries són en català, el 37,9% en castellà i el 32,9% en tercera. Les dades pertanyen a una diagnosi prèvia feta pel Departament de Recerca i Universitats en el procés d'elaboració d'un pla d'enfortiment del català. La situació del català varia també segons la titularitat, ja que en les universitats públiques presencials les assignatures en català són el 73,9%, però només el 41,7% en el cas de privades d'iniciativa social. S'han registrat 55 queixes per canvi de llengua, totes en detriment del català.

El 70,5% de les assignatures dels graus universitaris són en català | Lourdes Gata

El director general d’Impacte Territorial i Social del Coneixement, Xavier Quinquillà, ha assegurat que el català està "al carril central del sistema" però ha reconegut que hi ha febleses i marges de millora sobre els què cal treballar.

Queixes pel canvi de llengua del català a una altra

Universitats ha concretat també que des de l'inici del curs 2020-2021 s'han registrat fins a 55 queixes verificades per impartir una assignatura en una llengua diferent a la que consta al pla d'estudis. En la totalitat dels casos la llengua perjudicada ha estat el català i en el 60% s'ha pogut restituir. Quinquillà ha apuntat que això demostra que els protocols estan funcionant.

Pla d'enfortiment a l'abril

A partir d'aquestes xifres i tenint en compte la situació actual del català arreu, Universitats s'ha marcat com a repte enfortir la seva presència en el món universitari i de recerca. La jornada celebrada aquest divendres al Recinte Modernista de Sant Pau, amb la presència de representants del món universitari i les conselleres de Recerca i Cultura, vol ser el punt de partida de l'elaboració d'aquest pla d'enfortiment, que es presentarà a l'abril.