Enlaces accesibilidad
Negativa de l'Ajuntament

El museu Hermitage renúncia a instal·lar-se a Barcelona

  • La negativa arriba després de la ferma oposició de l'ajuntament de Barcelona a l’espai
  • Collboni diu que "no renuncia" a l'Hermitage
  • La tinenta d'alcaldia d'Urbanisme defensa l'actuació de l'Ajuntament: "Jurídicament, podem estar tranquils"

Per

Projecte de l'edifici dissenyat per l'arquitecte Toyo Ito
Projecte de l'edifici dissenyat per l'arquitecte Toyo Ito

Els impulsors del museu Hermitage a Barcelona donen per tancat el projecte d’instal·lar l’edifici a la ciutat. La negativa arriba després de la ferma oposició de l'ajuntament a l’espai. El museu està controlat pel fons d'inversió suís-luxemburguès Varia en un 80% i la societat Cultural Development en 20% restant.

Els promotors aposten ara per centrar els recursos en la via judicial contra el govern municipal. La primera resolució que s'espera és sobre les mesures cautelars, ja que la companyia ha sol·licitat al jutjat que anul·li la decisió del ple per impedir l'autorització administrativa per construir l'edifici.

Projecte de fa més de deu anys

La societat va fer els primers passos per a desembarcar a Barcelona fa deu anys i el 26 de maig de l’any passat va aconseguir una autorització de l'Autoritat Portuària per a instal·lar-se enfront de la mar, en el barri de la Barceloneta. Només dos dies després de la decisió del port, el govern municipal va aprovar no tramitar el document conjunt.

Aquesta oposició del govern municipal ha estat la causa que els promotors hagin decidit desistir, encara que segueix obert un procés judicial impulsat per la societat Museu Hermitage. Amb això, l’empresa espera recuperar els diners invertits i una indemnització addicional que podria sumar més de 100 milions d'euros.

La via judicial es pot allargar fins a vuit anys, segons els promotors del museu, que no veuen viable mantenir viu el projecte fins llavors.

Inversió superior als 50 milions d'euros

L’Hermitage suposava una inversió superior als 50 milions d'euros i preveia la construcció d'un edifici blanc amb línies ondulades, dissenyat per l'arquitecte japonès Toyo Ito. El museu havia d'incorporar el fons de l'Hermitage de Sant Petersburg, amb el qual va signar un conveni de col·laboració durant 50 anys.

Fonts de l'Hermitage han afirmat que tenen sobre la taula les propostes d'altres ciutats per a instal·lar el museu, com les de Madrid i Lisboa, a més d'altres capitals de província espanyoles i ciutats europees.

Collboni diu que "no renuncia" a l'Hermitage

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha assegurat que "no renuncia" al projecte del museu Hermitage a la ciutat. Durant el debat de l'Informe de l'Estat de la Ciutat 2021 en el Plenari municipal, Collboni ha afirmat que aquesta iniciativa és "un projecte estratègic per al futur de la ciutat". També s’ha referit així als JJOO d’hivern i a l’ampliació de l’aeroport del Prat.

Collboni ha respost així a les crítiques d'alguns grups de l'oposició al govern municipal després de conèixer-se la decisió dels promotors del museu Hermitage. "No renunciem, jo no renuncio, i l'alcaldessa ho sap perquè li ho he dit, ni a l'ampliació d'aeroport d'aquí a cinc anys, ni a l'Hermitage i, evidentment, no renuncio a perdre l'oportunitat que ens dona la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern", ha indicat Collboni.

L'ajuntament referma l'aposta pel Liceu Mar

El govern d'Ada Colau ha refermat l'aposta pel Liceu Mar després que els impulsors de l'Hermitage hagin abandonat definitivament el projecte. "El temps ens ha donat la raó, valia la pena treballar i esperar per un projecte que fos de gran consens", ha dit la tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, que ha remarcat que la proposta del Liceu Mar és "el millor projecte cultural" que es pot fer en l'àmbit del Port Vell.

Sobre el fet que els impulsors de l'Hermitage concentrin els esforços en la via judicial, Sanz ha defensat l'actuació municipal. "Jurídicament, podem estar tranquils, s'ha actuat correctament", ha conclòs. Segons Sanz, l'Ajuntament no es podia "conformar" amb un projecte d'una franquícia que no estava "arrelada" al territori i ha reiterat que ni tenia consens ni era "viable".

Sobre el fet que el primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, hagi expressat al plenari que ell no renuncia al projecte de l'Hermitage ni tampoc a d'altres, com l'ampliació de l'Aeroport del Prat, Sanz ha admès que dins del govern de coalició "hi ha diferències" però s'ha mantingut ferma en la posició expressada.