Enlaces accesibilidad
Jocs i diversió

Tres dissenys infantils que fascinen la canalla

  • Flora Saura es troba amb Rai Pinto Studio i l'arquitedte Jordi Queralt Suau
  • Júlia Solans parla dels dissenys d'Alma Siedhoff-Buscher
  • Recupera els capítols d'Helvètica a RTVE Play

Per
Helvètica - Disseny infantil

Quan ets petit, hi ha certes coses que et criden l'atenció, que es queden guardades en la teva memòria i que, de gran, recordes amb fascinació. La raó de tot plegat és perquè aquestes coses han estat ideades amb un bon disseny i pensades per al gaudi de la canalla. La Flora Saura i la Júlia Solans, al capítol d'HelvèticaHelvètica dedicat al disseny infantil, parlen d'alguns d'aquests dissenys que aconsegueixen transportar els menuts cap a nous mons.

Hospital de Sant Joan de Déu

Hospital de Sant Joan de Déu RTVE Catalunya

En la seva primera parada, la Flora Saura visita el Rai Pinto Studio, dedicat al disseny d'espais, especialment del sector hospitalari. Allà parla amb el Raimond Pinto Estrada, dissenyador, que li va revelar l'objectiu de l'estudi: "ambientar els espais per tal de fer-los més humans per a les persones". Explica que en el sector sanitari, sobretot en l'infantil, hi ha la intenció de convertir els espais en racons agradables, ja que el públic és o està en una situació més sensible i vulnerable. Cada vegada, més centres sanitaris estan aplicant aquesta estratègia que vesteix els seus espais i Rai Pinto Studio fa anys que ajuda a l'Hospital Sant Joan de Déu.  Va ser el primer projecte amb què van començar i on van aplicar un llenguatge visual molt definit i una narrativa en què els animals s'amaguen dins de l'arquitectura. Alguns són fàcilment identificables; d'altres passen més desapercebuts i la gràcia de tot plegat és que els infants es distreguin i juguin amb ells mentre estan al centre. Una curiositat dels seus dissenys va ser el del sostre: vam posar èmfasis en aquest espai en els passadissos del bloc quirúrgic perquè la canalla, quan anés en la llitera amunt i a baix, pogués veure un sostre replet d'animals.

La balena de Nou Barris

Parc Central de Nou Barris

Parc Central de Nou Barris RTVE Catalunya

Recordes les corredisses per ser el primer en aquell gronxador del parc que tant t'agradava? Els parcs han canviat molt amb els anys i hi ha alguns que no tenen res a veure amb els d'abans, fins i tot semblen parcs d'atraccions! Com és el que visita la Flora Saura amb l'arquitecte Jordi Queralt Suau: el Parc Central de Nou Barris. El joc és el protagonista d'aquest racó natural en què una gran balena d'on surten petits peixos de fusta que creen una cortina en moviment, tobogans ben llargs i fins i tot una aleta que, si l'empentes amb força, es mou. La idea d'aquest racó de joc és que la canalla entri en un espai on tot quedi integrat i que no s'hagi de moure per tot el parc per gaudir amb els amics. A més, les diferents parts de la balena estan pensades per a diferents edats: les que queden arran de terra, per als més petits; i les que conviden a escalar-la, pels més grans.

Il·lustració de Júlia Solans

Il·lustració de Júlia Solans RTVE Catalunya

Pensa en una joguina que sigui de fusta, molt antiga, de formes geomètriques i que hagi passat de generació a generació. Segurament, una de les joguines que t'han vingut al cap és el Bauspiel . La Júlia Solans, en la seva secció, ens descobreix qui hi ha darrere d'aquesta joguina de més de cent anys: l'Alma Siedhoff-Buscher. Aquesta dissenyadora, amb peces de colors i formes geomètriques, va aconseguir crear una joguina que fomentés la imaginació dels més petits. I tu, hi has jugat mai?