El Congrés fa el primer pas per a poder investigar els abusos sexuals a menors a l'Església
- El PSOE es va obrir a donar suport a aquesta comissió, proposada per Unides Podem i altres grups d'esquerra
- L'església catòlica xifra en 220 clergues els denunciats per abusos desde 2001
- Una família torna a denunciar el cas de l'aparició de lladelles el 2017 als ulls d'alguns nens de l'escola Pare Manyanet
La Mesa del Congrés ha admès a tràmit la sol·licitud de creació d'una comissió parlamentària sobre els presumptes abusos a menors en el si de l'Església Catòlica, una petició presentada per Unides Podemos, ERC i EH Bildu.
La iniciativa ha passat el primer filtre parlamentari gràcies als vots del PSOE i del grup confederal, els altres dos grups que integren l'òrgan de govern de la Cambra, i amb el vot en contra de PP i Vox, segons han explicat fonts parlamentàries.
El PSOE va decidir sumar-se a Podem, ERC i Bildu i donar suport a la iniciativa dels tres partits que proposa crear una comissió d'investigació al Congrés sobre els abusos a l'Església. Els socialistes s'afegeixen a l'empresa després que els lletrats de la cambra baixa espanyola hagin considerat que la petició s'ajusta a la normativa. Precisament, el PSOE ha indicat que la qualificació del partit entorn de la proposta segueix aquest criteri "tècnic", i subratllen que el seu vot de demà a la Mesa suposarà només la "via d'entrada" de la proposició a la cambra. Es tracta d'un primer pas que no segueix un criteri "polític", afegeix la formació.
Si finalment demà la Mesa aprova la proposta, el tema passarà a la Junta de Portaveus, on caldrà que el PSOE i la resta de partits es tornin a definir al voltant de la qüestió abans no arribi a ser debatuda a l'hemicicle. Els vots de les formacions a la Junta de Portaveus tampoc avancen el sentit definitiu de les seves postures en el cas que el tema arribi a ser inclòs per a un ple del Congrés.
El president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha reclamat als partits que se situïn "al costat de les víctimes i del Papa" i no "del qui va abusar en el seu dia i ara encobreix".
Cas dels Maristes de Barcelona
L'any 2016 Manuel Barbero va destapar els casos de pederàstia a l'escola els Maristes de Barcelona. Ho va fer de la manera més dura possible. Joaquín Benítez va abusar del seu fill i, malgrat ser condemnat a més de 22 anys de presó, segueix en llibertat.
Aquest diumenge, Barbero ha dirigit una carta al president del Govern, Pedro Sánchez, per a demanar-li que doni suport a la creació d'una comissió de recerca en el Congrés sobre els abusos sexuals a l'Església.
Barbero assegura que la conferència episcopal se situa en contra per obstaculitzar la creació de la comissió d’investigació.
Barbero insisteixen en la importància que els delictes no prescriguin i demana més recursos i iniciatives perquè les víctimes aconsegueixin superar els traumes que van patir quan eren menors d’edat.
A Catalunya, el Síndic de Greuges retreu al Parlament que no hagi iniciat encara una investigació pròpia. Segons recull un informe només un 10% de les víctimes, denuncia. Aquest és l'únic estudi publicat fins al moment a Espanya sobre els abusos sexuals en el si de l'Església catòlica. Representen, diuen, un 4% del total. Només 1 de cada 10 víctimes denuncia. El van presentar fa més d'un any, però la resposta, diuen, ha estat minsa.
L'Església catòlica xifra en 220 clergues els denunciats per abusos des de 2001... Fonts de la fiscalia aclareixen que en els casos d'abusos investigats no es concreta per professió o estatus de l'autor.
Cas Pare Manyanet
A Barcelona una família ha tornat a denunciar a la Direcció General d'Atenció a la Infància el cas de l'aparició de lladelles el 2017 als ulls d'alguns nens de l'escola Pare Manyanet, de Sant Andreu.
En aquella ocasió, Mossos i el jutjat van arxivar el cas per falta d'indicis cloncoents. La DGAI ha tornat a Educació i fiscalia la valoració dels fets.