ERC, JxCat i CUP pacten mantenir l'escó a Juvillà
- El dictamen deixa al marge als funcionaris de qualsevol responsabilitat penal
- L'informe de la Comissió de l'Estatut del Diputat es votarà aquesta mateixa setmana
- PSC, Vox i CSC demanen la reconsideració de la paralització de l'activitat parlamentària
A només 48 hores perquè expiri el termini donat per la Junta Electoral Central (JEC) perquè el Parlament materialitzi la retirada de l’acta de diputat de Pau Juvillà, es manté la polèmica. L'activitat ha quedat pràcticament aturada aquest dimecres a l'espera del dictamen de la Comissió de l'Estatut dels Diputats sobre la situació de l'escó de Juvillà. L’informe s’haurà de votar després en ple, segurament aquest mateix divendres.
Les forces independentistes han acabat pactant mantenint l'escó al diputat anticapitalista sense explicar com. Això sí, el mateix dictamen preveu que els funcionaris de la Cambra quedin al marge de la decisió per no comprometre'ls penalment. Per la seva banda, la CUP ja ha comunicat que serà Carles Riera el substitut a la Mesa de Juvillà. El diputat anticapitalista ha anunciat a les xarxes que pateix un càncer que el tindrà allunyat de la Cambra.
Mentrestant, PSC, Vox i Cs han presentat tres peticions de reconsideració de l’acord de la Mesa per paralitzar l’activitat parlamentària. Ciutadans ja ha anunciat que pensa porta la situació als tribunals. En canvi, el PP assegura que es manté a l'espera dels nous esdeveniments.
El dictamen
En el preàmbul del dictamen, els partits independentistes argumenten que la sentència d'inhabilitació encara no és ferma i que hi ha un recurs pendent de resoldre en el Tribunal Suprem. També en el preàmbul, les tres formacions "consideren que el límit a la desobediència política a la repressió de l'Estat implica preservar als funcionaris de qualsevol mena de responsabilitat penal i comptable per la qual puguin ser perseguits".
Després, en la part de la proposta votada en comissió, demana constatar que Juvillà no concorre en cap de les causes de pèrdua de condició de diputat ni de suspensió de drets i deures parlamentaris que recull el reglament del Parlament. No obstant això, en cap apartat del text els partits independentistes expliquen com pretenen mantenir l'escó.
Peticions de reconsideració
Els grups del PSC-Units, Vox i Cs han presentat, mentrestant, tres peticions de reconsideració a la Mesa sobre la "proposta" de desconvocar l'activitat parlamentària. Això implica que s’hagi de reunir l'òrgan director del Parlament per a tractar aquestes peticions.
En la seva sol·licitud, els socialistes defensen que l'acord adoptat excedeix a les competències de l'organisme i vulnera els drets del conjunt dels diputats. "No sembla que pugui existir cap causa que justifiqui la vulneració dels drets dels parlamentaris i molt menys que tingui cabuda en el nostre marc constitucional", resolen. El mateix líder dels socialistes, Salvador Illa, ha alertat per carta a la presidenta del parlament, Laura Borras que intentarà revertir l'aturada.
Per part seva, Cs critica que es "pretén diferir indeguda, arbitràriament i injustificadament" a la Comissió de l'Estatut del diputat i al ple "un autoconferit privilegi d'immunitat pel qual els polítics poden decidir per si mateixos si les resolucions judicials que els afecten han de ser respectades i completes, o, per contra, han de ser ignorades".
En la mateixa línia, Vox també adverteix que la paralització del parlament és inconstitucional perquè vulnera el dret a la participació política dels diputats.
Comissions desconvocades
Aquest dimectes s’han desconvocat tres noves comissions com les de Cultura, Joventut i Polítiques Digitals. Només s'ha activat la de Drets Socials, presidida pel PSC, però no s'ha pogut votar la Llei d'Habitatge per falta de 'quòrum' al no haver assistit la majoria de membres de la comissió. El mateix va passar aquest dimarts amb una comissió d'estudi sobre el desplegament d'un sistema educatiu inclusiu, que també presidien els socialistes.
Els membres del PSC, Vox, comuns, Cs i PP han expressat la seva disconformitat, mentre que els membres dels partits independentistes no s'han presentat en suport a Juvillà.
Concentració ANC
L'ANC ha convocat aquest dissabte una concentració en la plaça Sant Jaume de Barcelona per a defensar la "sobirania del Parlament i el respecte a la voluntat dels electors" davant la notificació de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar l'escó al diputat de la CUP Pau Juvillà.
La presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, ha enviat una carta a les bases on exposa les "ingerències" sofertes en els últims anys per part de la JEC i del Tribunal Suprem en el Parlament, entre les quals ha citat la no investidura a distància de Carles Puigdemont; la suspensió dels presos independentistes; la retirada de l'escó al ja expresident de la Generalitat Quim Torra i la seva posterior inhabilitació, i ara el cas de Juvillà.