Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Forcadell: "l'1-O va sortir malament, però ha servit per aprendre"

  • L'expresidenta del Parlament diu que no té "cap confiança" en la taula de diàleg
  • Carme Forcadell li diria a Pere Aragonès que desobeeixi?: "No li he dit perquè té les coses molt clares"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Carme Forcadell: "No tinc cap confiança en la taula de diàleg"

L'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell reconeix que l'1 d'octubre va sortir "malament" perquè va acabar amb ella i d'altres dirigents polítics "a la presó o a l'exili". Recorda que el resultat de la convocatòria havia de servir per negociar el resultat amb l'Estat de com fer la separació. Ara bé, Forcadell diu que l'1-O els ha servit "per aprendre" i aposta per "un acte de desobediència diferent" en el futur.

En una entrevista al 'Cafè d'idees' amb Gemma Nierga, l'expresidenta del Parlament ha afegit que la repressió posterior l'octubre del 2017 és conseqüència de "la frustració" de no haver trobat ni una urna, i resta importància a la declaració unilateral del 27 d'octubre: "Això va desencadenar la repressió, l'U d'octubre va ser un acte de desobediència".

La taula de diàleg

Carme Forcadell assegura que desconfia de la taula de diàleg entre el Govern central i el de la Generalitat, però que és "necessària" per visualitzar que l'Estat no té cap proposta més enllà de la repressió: "No tinc cap confiança en la taula, però crec que és necessària perquè la bandera del diàleg sempre ha estat de la banda dels independentistes".

Forcadell diu que també servirà per als no independentistes que veuran que s'han fet tots els esforços i, així i tot, "que l'Estat espanyol no té cap oferta per a Catalunya".

Forcadell compara el cas de Torra amb el de Juvillà

Forcadell ha comparat el cas de la inhabilitació de l'expresident de la Generalitat, Joaquim Torra, amb la retirada de l’escó al diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa Pau Juvillà per part de la Junta Electoral Central (JEC): "Els procediments són paral·lels. Anirem a parar al mateix lloc".

Forcadell creu que amb el cas de Juvillà, al parlament es va trobar un punt intermedi entre la protesta perquè "no es pot normalitzar aquesta situació" i l'activitat al Parlament perquè "van continuar les comissions on els presidents no eren independentistes": "Es va trobar l'equilibri entre visibilitzar la protesta i l'activitat no es va aturar".

"Tots estàvem d'acord que les llicències per edat eren injustes"

Amb relació a les "llicències per edat" que pagava el Parlament a funcionaris, Carme Forcadell ha reconegut que es va assabentar el 2016 i que volien iniciar negociacions per mirar d'acabar-ho, "però no hi vam ser a temps". Forcadell recorda que va ser una legislatura "curta, complicada, i convulsa" i lamenta no haver fet res per eliminar-les: "Han fet molt mal al Parlament i han trencat la confiança dels ciutadans".

Forcadell també s'ha referit a la reivindicació de la CUP d'eliminar les dietes i ha recordat que durant la legislatura passada es va decidir que es donarien per la pandèmia i ha matisat que caldria estudiar-ho perquè no és el mateix per qui viu a Barcelona o al Pirineu.