Enlaces accesibilidad
Referent de la moda catalana

Mor el dissenyador Toni Miró als 74 anys

  • Nascut a Sabadell l'any 1947 i fill de sastre, va obrir la seva primera botiga amb 20 anys
  • Va crear el seu propi segell l'any 76 i va ser reconegut amb la Medalla FAD i la Medalla d'Or de les Belles Arts
  • Va redissenyar l'uniforme dels Mossos d'Esquadra l'any 1984

Per
Arxiu TVE Catalunya - Continuarà - Antonio Miró a la passarel·la Gaudí

El dissenyador de moda i empresari Antoni Miró ha mort, aquesta nit, als 74 anys a causa d'un infart i d'estar en coma induït.

Mor el dissenyador de moda Antoni Miró als 74 anys | Marta Orquín

Nascut a Sabadell l'any 1947 i fill de sastre, va obrir la seva primera botiga amb 20 anys, al 1968, on comercialitzava dissenys propis. 'Groc' estava a la Rambla de Catalunya de Barcelona. L'any 76 va crear el seu propi segell Antonio Miró amb roba per a home i dona i va crear col·leccions que van arribar a les passarel·les més prestigioses del món. La seva expansió internacional definitiva va arribar als anys 90. Va rebre el premi Cristóbal Balenciaga (1987), el premi Laus de plata (1992), la Medalla FAD (2000) i la Medalla d'Or de las Belles Arts (2002).

Miró va crear el vestuari d'empreses i institucions, va redissenyar l'uniforme dels Mossos d'Esquadra l'any 1984, o obres de teatre i pel·lícules. Al 1992 va ser l'encarregat de dissenyar el vestuari de les cerimònies dels Jocs Olímpics de Barcelona.

Recordem Toni Miró amb l'expert en moda Rafael Muñoz

Passeig per la seva vida

Quan tenia 37 anys, TVE Catalunya dedica un capítol de la sèrie sobre els artistes més importants de Catalunya, 'Crear i viure', a Antoni Miró. Un reportatge biogràfic en el qual ens deixa entrar a la seva vida, a casa seva, al seu taller. El veiem dissenyant sobre la model, practicant esgrima, a la seva botiga, ens presenta els seus col·laboradors i ens detalla com viu la passió per la seva feina.

El dissenyador Antoni Miró té una altra passió que l'acompanya cada dia a més de la moda: la música. El 1987 al programa 'Al ritme d'un temps' va explicar que la música va ser la seva afició profunda. Miró gaudia amb tota mena de música: òpera, flamenc, clàssica, jazz... Tenia el seu propi grup de música i va descobrir el rock quan el seu germà li va portar discs dels Estats Units. Miró també estudiava i componia.

Antoni Miró ha estat un dissenyador de moda que ha donat sempre tanta importància als materials amb els quals treballa que tots li mereixen atenció. Per això, quan entrava a una estança també n'apreciava els components. Per exemple, als banys s'hi estimava més la fusta que la pedra. I com que el bany és un lloc on el disseny compta tant, Miró va crear el 2003 una línia d'aixetes. Una feina que va donar com a resultat formes ben elegants per al dia a dia. Ell mateix ens ho explicava al programa 'Continuarà'.

El món lamenta la seva pèrdua

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha lamentat la pèrdua del dissenyador, "un referent de la moda a Catalunya i també a nivell internacional", ha assenyalat a través de Twitter.

"Que la terra li sigui lleu", ha escrit també el ministre de Cultura, Miquel Iceta, al seu compte de Twitter. Salvador Illa, per la seva banda, també ha dedicat unes paraules al gran referent de la moda catalana.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha destacat: "La petjada que deixa dins i fora del país, amb la seva creativitat i un segell únic és inborrable".