El no d'ERC a la reforma laboral amenaça la governabilitat
- El Congrés convalida el Reial Decret-Llei gràcies als vots de Cs, PDeCat i UPN
- Pere Aragonès demana Sánchez no subordinar la taula de diàleg al suport d’ERC
- Ferran Bel (PDeCat) alerta que "No convalidar la reforma generaria inestabilitat"
La reforma laboral obtingut per la mínima l’aval del Congrés tot i el no d’ERC i el PNB. La Cambra Baixa ha convalidat el Reial Decret-Llei amb 175 vots a favor i 174 en contra. El Govern ha assolit a darrera hora els suports imprescindibles de Ciutadans, el PDeCat i Unión del Pueblo Navarro. Se sumen així als grups minoritaris Más País, Compromís, Coalició Canaria, Nova Canarias, Teruel Existe i el PRC. El PP i VOX sumen amb PNB, EH Bildu, BNG, Foro Asturias i els mateixos republicans.
El cop de porta dels republicans podria tenir repercussions polítiques en la governabilitat de Catalunya. Els comuns ja han avançat que l’oposició a la reforma laboral tindrà conseqüències al Parlament. Recordem que la formació de Jéssica Albiach va ser clau per tirar endavant els pressupostos de la Generalitat. La mateixa vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, els advertia que havien “comès un gran error”. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat a Pedro Sánchez no subordinar la taula de diàleg al suport d’ERC al Congrés.
Els objectius de la reforma
La flexibilitat interna, la ultraactivitat indefinida dels convenis i la limitació de la temporalitat són alguns dels grans canvis de la normativa. El gran objectiu de la reforma laboral aprovada pel Congrés és reduir la temporalitat. Per això el contracte per defecte serà l'indefinit i el contracte d'obra i servei queda limitat a casos molt concrets. Els treballadors de temporada seran considerats fixos discontinus i conservaran l'antiguitat.
Un altre canvi és que el conveni sectorial estarà per sobre del de l'empresa. I això es tradueix en salaris més alts, sobretot pels treballadors d'empreses subcontractades. La negociació col·lectiva també guanya pes. El conveni seguirà vigent fins que s'arribi a un acord, encara que hagi caducat.
Els contractes de formació tindran un mínim de 3 mesos i un màxim de 2 anys. Serà un únic contracte mentre s'estigui estudiant. Hi ha aspectes, però que no s'han tocat. La indemnització per acomiadament segueix sent la mateixa que la que va fixar el Partit Popular el 2012.
Díaz lamenta els “partidismes”
Durant la seva intervenció al Congrés, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha defensat la reforma laboral com la "norma més important de la legislatura". En aquest sentit, ha lamentat que la seva convalidació se substanciï "en les rivalitats partidistes" i "els debats superficials", en clara referència als partits que han optat pel no.
Díaz ha advertit que la negativa suposa apostar pel "model fracassat" del PP i no permetre avançar cap a "un veritable canvi cultural" que "dona l'esquena a la temporalitat" i "reté el talent de la joventut". "Si una norma conté avanços, cal votar a favor", ha subratllat.
Aragonès per la taula de diàleg
Les implicacions del no d’ERC, en forma de la retirada del suport dels comuns, ja planeja sobre el mateix govern català. Aquest dijous, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat al cap de l’executiu central, no subordinar la taula de diàleg al suport d’ERC a les iniciatives del Congrés, com la reforma laboral.
En unes declaracions als mitjans després de reunir-se amb la direcció del MNAC, Aragonès ha insistit que “aquest any hi ha d’avar senyals que comença a desbloquejar-se el conflicte”. En aquest sentit, ha insistit en la mobilització de l’independentisme per pressionar l’executiu de Sánchez. "Cal pressionar perquè tothom entengui que ha de posar de la seva part per a la solució. Mirar cap a una altra banda, posar-se de perfil és el que va fer Mariano Rajoy. Per tant, Pedro Sánchez no hauria de fer el mateix", ha afegit.
ERC no funciona "sota amenaça"
El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha estat molt dur amb com ha dut les negociacions l'executiu espanyol. Rufian ha advertit en tó beligerant que "Esquerra no funciona amb amenaces. Això no ha estat una negociació, sinò un procés de pressió".
Rufian ha acusat, de fet, tant al PSOE com a Unidas Podemos d'intentar "estafar" els treballadors amb el decret de la reforma laboral amb les renúncies a l'hora de derogar aspectes claus de la llei del PP com la retallada de les indemnitzacions o el final els salaris de tramitació. En aquest sentit, ha defensat que "és la reforma que hauria aprovat Albert Rivera com a president". "És tan dur com això", ha espetat.
El PDeCAT crític amb ERC
El portaveu del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel defensa la decisió del seu grup parlamentari per recolzar la reforma laboral. El diputat nacionalista considera que no convalidar-la generaria una "inestabilitat absoluta" en el mercat de treball. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, sosté que "en qualsevol altre país seriós, quan els sindicats i patronals arriben a un acord" les formacions polítiques ho convaliden. El diputat ha destacat també que la segona entrega dels fons europeus de recuperació quedaria paralitzada de no aprovar la reforma.