Enlaces accesibilidad
Ratxa seca

70 dies sense obrir els paraigües

  • La ratxa seca s’allarga des de fa gairebé 70 dies en algunes zones del Prepirineu, Catalunya Central i del prelitoral
  • Els embassaments ja freguen el 55, fruit d'un gener que ha estat molt sec i amb rècord d'hores de sol

Per
L'embassament de Sau al 46% de la seva capacitat (Josep Maria Costa)
L'embassament de Sau al 46% de la seva capacitat (Josep Maria Costa)

Continua sense ploure. En algunes zones del Prepirineu, Catalunya Central i del prelitoral no plou amb condicions des de finals de novembre. Així doncs, la ratxa seca s’allarga des de fa gairebé 70 dies, és a dir, des de la DANA i llevantada que vam tenir entre el 22 i 25 de novembre.

Mapa de ratxa seca a Catalunya

Un dèficit pluviomètric que està agreuja dia rere dia la sequera. Ho notem en uns paisatges més secs i en unes reserves d’aigua cada cop més precàries. Van tocar sostre entre el passat maig i juny, després de les pluges de la primavera, superant el 90% de la capacitat. Entre juliol i agost es van buidar un 16%, i a partir de la tardor, cada més han perdut entre un 2 i un 4% de les reserves d’aigua.

El 2022 va començar amb uns embassaments al 60%, mentre que ara ja freguen el 55. Un descens que respon a un gener que ha estat qualificat de molt sec a gran part de Catalunya, segons el balanç mensual del Meteocat. En zones del litoral, prelitoral i de la Catalunya Central s’ha recollit menys de 5 litres o fins i tot no s’ha vist ni gota.

La persistència de les altes pressions que han predominat durant tot el gener i la curiosa absència de boira a la depressió Central han deixat un mes amb un 30% més d’hores de sol a les comarques de Ponent, l’Altiplà Central i a la Vall d’Aran. A la resta del territori, l’anomalia d’irradiació solar també ha estat positiva.

l'Observatori Fabra de Barcelona s’ha viscut el segon gener amb més sol des de 1968 amb 247,3 hores. I a Lleida, amb 226 hores de sol aquest darrer més, ha estat el mes assolellat dels últims 80 anys.