Dijous la mascareta deixarà de ser obligatòria a l'exterior
- El govern espanyol aprovarà dimarts l'eliminació de la mascareta obligatòria a l'aire lliure
- Sanitat convocarà una reunió de la interterritorial aquest dilluns per debatre la mesura
- Aquest serà l'últim cap de setmana sense oci nocturn a Catalunya
La mascareta deixarà de ser obligatòria a l’aire lliure la setmana vinent. Segons ha explicat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, el govern espanyol aprovarà dimarts al Consell de Ministres l'eliminació de la mascareta obligatòria a l'exterior. Preveu així que la mesura es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat dimecres i entri en vigor dijous, 10 de febrer.
Darias ha defensat que la mesura ha servit en la contenció de la sisena onada i ha justificat la decisió de treure-la ara per la millora dels indicadors. La ministra ha assegurat que aquesta convalidació era necessària perquè és una "previsió constitucional". Sanitat preveu convocar dilluns una reunió del consell interterritorial per tal de debatre aquesta decisió amb la resta d'autonomies.
Debat entorn la mesura
Des que el Consell de Ministres va allargar la imposició de la mascareta obligatòria en exteriors, ha ressuscitat un debat que ha enfrontat experts i comunitats autònomes. Almenys quatre regions, Madrid, Catalunya, Castella i Lleó i Galícia, s'havien manifestat a favor d'acabar ja amb aquesta obligatorietat, mentre que altres quatre, com la Comunitat Valenciana, Cantàbria, Andalusia i País Basc, havien reivindicat aquesta mesura com necessària per fer front a la pandèmia.
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha manifestat que la màscara és en aquests moments "l'efecte més emblemàtic, més simbòlic i eficaç per a contenir la pandèmia" de coronavirus, per la qual cosa qualsevol pas per a la seva retirada ha de ser "molt sospesat" i "prudent". També el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, s'ha mostrat partidari de mantenir l'obligatorietat d'usar màscara en els espais exteriors perquè creu que no portar-la dona la sensació que "tenim controlat" el coronavirus, "i no és així".
En el cas del president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, va demanar la seva retirada. Així mateix, el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha reiterat que Galícia mantindrà la seva postura d'eliminar l'ús de màscares en l'exterior, així com reduir les quarantenes a cinc dies en el cas de persones no vulnerables i que no estiguin en contacte amb col·lectius sensibles.
Argimon creu que la màscara obligatòria en exteriors "no té molt sentit"
A aquests presidents també s'ha sumat en la seva petició la Generalitat de Catalunya, que, en nom del conseller de Salut, ha sostingut que l'ús obligatori de la màscara en exteriors "no té molt sentit". La norma, que establia l'ús obligatori de màscares per a les persones de més de sis anys a l'aire lliure d'ús públic, ha estat criticada per Argimon perquè considera que han de tractar de "normalitzar la vida i conviure amb el virus" perquè és menys greu malgrat la seva alta transmissibilitat.
La secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, ha explicat que l'ús de la màscara en interior és "molt important" però que la seva efectivitat en exteriors és, segons ella, molt de menor.
Millora de les dades epidemiològiques a Catalunya
Els indicadors de la covid segueixen sent positius. Els contagis a Catalunya continuen la seva tendència a la baixa i la velocitat de propagació recula al nivell més baix des de la segona onada. El Departament de Salut ha registrat 14.321 nous casos de covid en les últimes hores. En paral·lel, l'Rt baixa tres centèsimes i es queda a 0,69, mentre que el risc de rebrot baixa 364 punts, fins a 3.438.
El 18,47% de les proves ha donat positiu durant l'última setmana. La incidència acumulada a 14 dies baixa de 5.395,90 a 5.055,11, i la de 7 dies baixa de 2.122,29 a 1.898,43. Quant als pacients ingressats actualment, la xifra se situa en 2.839, 68 menys que en l'últim recompte.
Catalunya ha registrat fins a aquest divendres 2.256.895 casos confirmats acumulats de coronavirus des de l'inici de la pandèmia --2.176.081 amb una prova PCR o test d'antígens.
Últim cap de setmana sense oci nocturn a Catalunya
Catalunya viurà aquest cap de setmana sense restriccions, a excepció de l'oci nocturn, que resta tancat des del 23 de desembre. L'estabilització dels indicadors pandèmics de la sisena onada van permetre que Generalitat aixequés les restriccions el passat 28 de gener. Aquestes es van imposar abans de Nadal i es van allargar dues setmanes més per tal d'evitar un creixement molt més alt de contagis.
L'únic sector que encara es mantenia tancat era el de l'oci nocturn, però aquest serà l'últim cap de setmana amb les discoteques tancades perquè obriran portes la nit del 10 a l'11 de febrer. De fet, FECASARM i la resta de patronals del sector havien demanat al TSJC obrir uns dies abans amb un 80% d'aforament, però aquest ha denegat la proposta. Ara, els representants de l'oci nocturn recorreran la decisió perquè veuen "contradictori" que el sector pugui obrir al 100% d'aquí a pocs dies