Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Teresa Ribera: "Catalunya va molt tard en les energies renovables. Ha perdut 10 anys"

  • La ministra per a la Transició Ecològica veu un "error" etiquetar les nuclears i el gas com energies verdes
  • Teresa Ribera considera que el 'no' d'ERC a la reforma laboral "defrauda l'expectativa de molts
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Teresa Ribera: "Catalunya va molt tard amb les renovables"

La vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, considera que Catalunya "va molt tard" amb les renovables i adverteix que "pot perdre un tren": "Ha perdut una dècada".

En una entrevista al 'Cafè d'idees', Ribera adverteix la Generalitat que només treballant amb autoconsum no és suficient per arribar a cobrir la demanada energètica i ha recordat que les nuclears d'Ascó i Vandellòs representen el 50% de la producció d'electricitat que es consumeix actualment a Catalunya: "Mentre la mitjana de renovables a l'Espanya és del 40% a Catalunya es queda en el 13%. L'opció per la qual es decanta la Generalitat és insuficient".

El parc eòlic marí a la Costa Brava arribarà "en pocs anys"

En aquest sentit, la ministra per a la Transició Ecològica ha valorat el canvi d'actitud de la Generalitat en l'autorització del parc eòlic marí a la Costa Brava. Ribera diu que n'ha parlat amb la consellera Teresa Jordà i que li ha transmès que és una bona opció.

En pocs anys estarà en funcionament, diu, i ha afegit que queda pendent el projecte d'evacuació de l'electricitat del parc i que mentrestant confia en una aposta pels projectes renovables en terra: "Cal continuar treballant en la diferència a cobrir".

"No deixem que el cost del gas contagi el preu de l'electricitat"

En l'entrevista, Ribera ha defensat que el preu del gas s'hauria de deixar fora del còmput amb què s'estableix el preu de l'electricitat.  Tot plegat, argumenta, per evitar que el preu de la llum es dispari com ha passat els darrers mesos. Ribera ha reconegut que és difícil que la Comissió Europea accepti aquesta petició ni que sigui de manera temporal i ha dit que ho continuaran demanant.

"És un error etiquetar de 'verdes' les nuclears i el gas"

Teresa Ribera considera un "error" etiquetar les nuclears i el gas com energies verdes: "Que la Comissió faci això al marge de la decisió del Consell no és bo". I assegura que aquesta classificació no desincentiva les inversions en les renovables, però "obre l'espectre".

"ERC és un referent d'esquerres"

Amb relació al vot contrari d'Esquerra a la reforma laboral, Teresa Ribera diu que l'ha sorprès perquè "defrauda l'expectativa de molts treballadors". Ribera ha dit que tenen molts "temes oberts" amb ERC i en concret la taula de diàleg que diu se n'està parlant i "es reunirà quan toqui".

"Útil, just i important" el gest de Nadia Calviño

La vicepresidenta tercera del Govern diu que fa temps que ja no participa en debats on és l'única dona i afirma que a partir d'ara ella tampoc es farà cap foto on sigui l'única dona en referència a les declaracions de la ministra d'Assumptes econòmics Nadia Calviño: "Em va semblar un comentari brillant com és ella, jo faré exactament el mateix".