Enlaces accesibilidad
Les coses que més indignen a la ciutadania

Tenim motius per estar indignats?

  • Carlos San Juan, creador de la campanya "soc gran, però no soc idiota" desvetlla com va començar el moviment
  • L'actriu i escriptora Estel Solé fa una defensa aferrissada dels drets dels autònoms
  • El periodista anglès John Carlin explica la diferència entre el tracte dels bancs a casa nostra i al Regne Unit

Per
Obrim fil - Tenim motius per estar indignats?

Hi ha una creixent indignació entre la gent gran que se sent oblidada pels bancs, però també per altres serveis i en altres franges de la població. La ciutadania es veu sotmesa a les normes de les grans empreses de subministraments, telefonia o les institucions sense gaire dret a la protesta. A l’Obrim fil el Xavier Sardà i l’Ana Boadas posen a debat si hi ha motius per a estar indignats i ho fan amb lEstel Solé, el Tomàs Güell, el Víctor Amela, la Marisol Galdón o l'escriptor anglès establert a Catalunya John Carlin.

Entre els ciutadans més indignats està la gent gran. Se senten poc respectats per les grans empreses, com ara els bancs, i molts troben que l'evolució tecnològica i digital els ha deixat al marge sense miraments. En Carlos San Juan és un jubilat de setanta-vuit anys que va decidir crear una plataforma per demanar més respecte i un tracte més humà amb les persones de més edat. Li va posar al moviment el nom de "Soc gran, però no soc idiota" i ben de pressa el fenomen es va viralitzar i centenars de milers de ciutadans vam oferir la seva signatura com a mostra de suport. La sorpresa va ser que fins i tot el governador del Banc d'Espanya es va posar en contacte amb ell.

Obrim fil - Josep Carné i els abusos a la gent gran

L'Estel Solé reivindica a l'Obrim fil una solució més equitativa i justa pels més de tres milions tres-cents mil autònoms que hi ha registrats a Espanya. I es posiciona de manera emfàtica i apassionada contra la reforma que s'està dissenyant i que afectarà a tots aquests treballadors. Per l'escriptora i actriu, el tracte que reben els autònoms és un dels principals motius d'indignació que té la societat avui dia.

Totes les societats s'indignen per les mateixes coses? O els motius per la indignació també són culturals? El periodista i escriptor anglès establert a Catalunya, John Carlin, fa una lectura alternativa sobre els motius que justifiquen que a casa nostra hi hagi tanta gent emprenyada. I una de les reflexions més curioses que fa és per què als catalans i els espanyols els agrada tant indignar-se.

Com es gestiona que l'empresa que et subministra la llum et cobri vuit vegades més del que consumeixes? És el que li va passar a la Marta Gràcia, una petita empresària de brodats industrials als Hostalets de Balenyà. Li van canviar els comptadors i de sobte va començar a rebre factures desorbitades que només responien a lectures de consum estimades que li anava fent la companyia. Ni trucades, ni protestes, ni Consum ni els Mossos l'han ajudat per solucionar el problema. I la situació financera en què l'ha posat aquest assumpte és agònica, segons explica.

Obrim fil - Què indigna la gent del carrer?

Diuen diversos informes que les persones grans són un dels principals objectius dels estafadors. També són els més fràgils i els que pitjor porten els canvis tecnològics que han engegat les grans corporacions, com ara bancs o empreses de subministraments. En Josep Carné, president de FATEC, la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya, denuncia el desemparament en què es troba la gent gran i explica l'experiència pròpia d'haver estat víctima ell mateix dels estafadors.

Obrim fil - Josep Carné i els abusos a la gent gran