Enlaces accesibilidad
11a edició

Llum BCN torna a il·luminar el Poblenou

Per
Barcelona s'il·lumina amb el festival Llum BCN

La 11a edició del festival Llum BCN torna a il·luminar literalment i simbòlica edificis i espais públics al Poble Nou. Des de divendres 4 fins al 6 de febrer, al voltant de l'edifici del Disseny Hub Barcelona s'hi concentren moltes propostes, entre elles una reflexió de Trevor Paglen sobre intel·ligència artificial i eines de reconeixement d'imatge que n'ocupa tota la façana.

Llum BCN torna a il·luminar el Poblenou amb novetats | Montse Soto

També compta amb la proposta dels catalans Domestic Data Streamers, 'Data Heartbreak', també sobre les tecnologies de la informació però centrada en els efectes de l'excés d'informació. D'altra banda, Antoni Miralda inaugura demà la cita amb una desfilada de carrer liderada per una formigonera, símbol de la transformació permanent d'aquest barri.

El festival recupera les dates habituals

El certamen ha tornat a les dates habituals després dels entrebancs de la pandèmia, i amb artistes internacionals molt destacats com Trevor Paglen, Ulf Langheinrich o Tundra. La llum i la imatge projectada tornen a ser protagonistes de la cita, amb una diversitat d'intervencions que va de les creacions més reflexives i crítiques fins a obres d'art que senzillament embelleixen l'entorn on s'instal·len. Amb tot, l'objecte d'aquesta edició de Llum BCN són les noves dimensions de l'espai públic, els seus límits i interseccions.

Un bon exemple d'aquest interès és el mural interactiu del fotògraf i investigador nord-americà Trevor Paglen 'Faces of ImageNet'. La seva gran instal·lació a la façana posterior del DHUB és una obra que captura la cara dels que se situen davant d’una càmera i projecta sobre la façana les etiquetes amb les quals els algoritmes d’aprenentatge d’ImageNet les classifiquen.

Presència d'artistes internacionals

  • Trevor Paglen, prestigiós creador nord-americà que posa en evidència els prejudicis amb els quals es formen les intel·ligències artificials a la instal·lació Faces of ImageNet.
  • El col·lectiu multimèdia rus Tundra utilitza a la sala vidriada del Disseny Hub per a una sèrie de projectors hologràfics. Row és una obra que tracta el llenguatge i el diàleg.
  • L'alemany Ulf Langheinrich, amb l’obra OSC-B, fa servir una gran pantalla que es reflecteix sobre l’estany del Museu del Disseny.

Quins creadors locals hi podrem veure?

  • Antoni Miralda, amb una llarga trajectòria internacional, que relaciona art i alimentació a La Formigonera del PobleNew: Balada per a un estómac.
  • Jordi Canudas ens proposa Xocolata amb llum, una instal·lació en què la llum fon la xocolata en directe i convida el públic a degustar-la.
  • Domestic Data Streamers fa una exploració lumínica de l’allau d’informació irrellevant que ens inunda cada dia a través de les xarxes.
  • Juan Pablo Ramírez ens presenta Olorama, una oda a les aromes que es fan servir com a constructores d’imatges a la ment.

Els artistes i creadors Toni Arola, Raúl Goñi, Cabosanroque, Mariona Benedito, CUBE.BZ, Cristian Rizzuti, Julián Álvarez i l’estudi Protopixel també desafien els nostres sentits en aquest laboratori col·lectiu en què conflueixen l’art, l’arquitectura, el disseny i la il·luminació per reivindicar el poder de la llum com a mitjà d’expressió.

Escoles d'art i disseny

Com cada any, hi participaran els estudiants de 16 escoles d’art, disseny i il·luminació de Barcelona en una exhibició conjunta al Parc del Centre del Poblenou. Per prevenció sanitària hi haurà control d’aforament als espais delimitats, mentre que als espais tancats del festival l’ocupació es limitarà al 70%.

Torna el Festival Llum Barcelona amb nous dissenys i experimentació | Maite Boada

Horaris i informació general

L’accés a tots els espais és gratuït. AquíLlum BCN 2022. L'horari d'exhibició és el següent:

  • Divendres 4 i dissabte 5 de febrer 2022, de les 18 h a les 24 h.
  • Diumenge 6 de febrer 2022, de les 18 h a les 23 h.